KÕNE IFFILE: Ralli on Saaremaale vajalik (2)

“Kui oled ralli austaja, siis ei lähe sa ju vaatama ainult seda, kuidas auto vilksti mööda kihutab,” ütleb saarlasest muusik Ivo Linna. “Minnakse ka selleks, et kohata vanu tuttavaid, nautida seltskonda ja melu. Selleks, et järgmisel aastal taas kohale tulla.”

Mulle rallisport väga meeldib ja mul on läbi elu olnud rallimeeste seas väga häid sõpru. Mul on olnud õnn ka ise ralliautos jutumärkides “kaardilugejana” Lõuna-Eesti teedel ringi sõita. Legendaarne rallimees, kadunud Eedo Raide oli roolis. See oli väga põnev! Pean siiski ka tunnistama, et mul oli tõeline hirm, sest nende kuplite ja orgude vahel pöörase kiirusega sõita – selleks peavad olema terasest närvid. Ja nendel meestel on.

Püüan seda ralliasjandust ikka jälgida, aga ühtegi Saaremaa ralli avamist ega kiiruskatset ma vaatamas käinud kahjuks ei ole. Sel on lihtne põhjus. Rallinädalalõpud – nii ka seekord, mil pean jälle mandrile sõitma – on alati olnud minu jaoks tööaeg. Midagi pole teha, olen oma elukutse ohver ja ori.

Olen näinud vaid kõrvalt, kuidas Saaremaa rallil osalevad masinad mööda vuravad või neid siis järelkärudel tuuakse. Küll aga olen ma siinset rallit saanud nautida spordiuudiste kaudu.

Saaremaa ralli ja selle korraldajad väärivad kiitust. Mul on hea meel, et selline traditsioon loodi ning see kõigi raskuste kiuste püsima on jäänud.

Muidugi elavdab ralli Saaremaa sügist. Küllap pikapeale saadakse aru, et Saaremaa ei ole see koht, kuhu on mõtet tulla ainult suvel. Miskipärast arvatakse, et kui saabub 1. september ja lapsed kooli lähevad, ei toimu saarel enam midagi. Toimub küll!

Saaremaa ralli on ikka metsikult populaarne üritus. Kui rääkida seekordse ralli eelsetest päevadest, siis rahvast liigub siin mitmeid kordi rohkem kui veel nädal tagasi. Selliseid üritusi, mis Saaremaal elu keema panevad, on väga vaja.

Ajal, mil püütakse iga maanurka mingisuguse üritusega esile tõsta – Saaremaa ralli on ennast tohutult tõestanud kaubamärk. Selline asi aitab ehk kaasa ka Kuressaare kultuuripealinna-võitlustele.

Print Friendly, PDF & Email