KOMMENTAAR: Lihtsaid lahendusi pole (1)

“Muidugi on majaelanikud ebameeldivas olukorras, aga lihtsaid lahendusi ei pruugi olla, kui maja on täiesti käest lastud,” kommenteeris Kuressaares Vallimaa 9 asuva maja kehva seisukorda OÜ Pindi Kinnisvara juhatuse esimees Peep Sooman.

Sellised suured lekked ei teki ühe-kahe aastaga. Selle maja puhul on elementaarne katuste kontroll jäänud tegemata, on keegi olnud hooletu või lausa ignoreerinud probleeme.

Kiirem lahendus on see, et lekkivad kohad lapitakse ära. Eksperdid ütlevad aga, et see lahendus ei pruugi toimida, kuna lekkimine on kestnud juba nii kaua ning kihtide vahele jääb vesi ikkagi alles. Sellise ajutise töö maksumus on üle 3000 euro trepikoja kohta. Kuna lekib kolm trepikoda, kuluks sellele tööle ligi 10 000 eurot.

Maja ühistu ajutise lahenduse poolt ei ole, kuna see töö on kallis ega pruugi loodetud tulemust anda. Loogiliselt võttes on ühistu selline arvamus täiesti arusaadav – ajutine lahendus on tohutu raharaiskamine. Selle ajutise lahenduse valimise korral on kõige hullem see, kui inimesed teevad oma korteris remondi, aga kuu aja pärast on sama jama tagasi. Ja siis, kui on uus katus, tuleb korteris jälle uus remont teha.

Seega on mõistlik ikka pikaajaline lahendus, mis lahendaks probleemi ühe ropsuga.

Vallimaa 9 probleemiga tegeldakse ja seda kiirkorras. Kahjuks pole katuseehitus nagu vorsti ostmine – see ei käi nii kiiresti, kui ehk sooviksime. Kui majarahvas saab kokkuleppele, kas ehitada viil- või lamekatus, on järg paberimajanduse käes. Siis tuleb vallavalitsuselt luba saada, kiiresti projekt koostada ja kinnitada, ehituspakkumised võtta. Lahendust vajab ka finantseerimise pool. Kahjuks seni, kuni paberimajanduse rattad käivad, maja elanike jaoks midagi paremaks ei muutu.

Millal Vallimaa 9 asuv maja uue katuse saab – jään vastuse võlgu. Kui realistlikult hindame, siis karta on, et sel hooajal seda peale ei jõuta. Väga tõenäoline on, et see ehitamine ise jääb järgmisesse aastasse. Kui asjaajamine käib kiirelt, saaks esimestel kenadel kevadnädalatel selle töö ära teha.

Print Friendly, PDF & Email