JUHTKIRI: Siin ahven!

Öeldakse, et loodus tühja kohta ei salli ja sätib asjad ikka nii, et puuduv ja ülearune lõpuks sõbralikult kokku saavad ning vähemasti mõneks ajaks mingi tasakaalu loovad.

Kuus aastat tagasi avaldas Saarte Hääl loo meie vetes end aina paremini tundvast ümarmudilast, kus autor tõdes, et õgardist võõrliigiga pole mõtet midagi ette võtta. Looduses toimuva reguleerimisel on inimene ikkagi abitu ja see on ka väga kulukas. Seetõttu peame leppima, et Läänemere liigivaesesse kalastikku on ilmunud uus liik ja tasub õppida seda sööma. Nüüd tõdevad spetsialistid, et meie toidulaual harjumuspärasem ja armsam ahven on suuresti just tänu ümarmudilale oma populatsiooni priskesti kasvatanud. See aga rõõmustab nii kalamehi kui ka kalagurmaane, kelle toidulauale ahvena hõrk liha fileena või suitsukalana rändab. Nii et ühe õnn on teise õnnetus ja vastupidi.

Siinkohal on paslik soovida, et ehk sobituvad asjad looduses ükskord ka nii, et merest hakkab taas angerjat tulema. Nagu muiste.

Print Friendly, PDF & Email