REPLIIK: Kuhu jäid mardi- ja kadripäevakommid? (1)

Kalevi magusamaailm reklaamib juba mõnda aega Halloweeni komme. Aga mu viie aasta eest Kalevile saadetud kirjale pole tänaseni vastust tulnud. Halloweeni kommide ilmumine ongi tegelikult vastus. Mitte et hallo­ween´i ajal külla tulevatele lastele ei tohiks ust avada (pigem tasuks öelda, et tulge mardi- ja kadripäeval ka).

Ma ei väida ka, et mardi- ja kadripäev on Eesti ürgpühad, ega seda, et komme ei pea promoma, saab ju ise kuivatatud õuntest ja kaeraküpsistest jõupaberis pakikesi teha (nagu ka Kalev saaks kommidesse müslit ja kuivatatud puuvilja panna). Kuid ikkagi jabur, sest miks peaksime hakkama hingedeaja sanditamist tegema järsku kaks nädalat varem kõrvitsate ja kollidega sel põhjusel, et angloameerika tavadest mõjutatud meedia ja kaubandus seda promovad. Miks ei või kõrvitsaid ja kolle, kui väga vaja, mardipäeval teha?

Mu kiri ise on siin, saadetud Kalevi turundusosakonnale 18. novembril 2013: “Tere! Olen Kuressaare ametikooli disainisuuna ja Tartu kunstikooli reklaamiõpetaja ning juhin pärimuskultuuri kaasaegses vormis esitavat MTÜ-d.

Mul on kommivabrik Kalevile ettepanek: tehke, palun, spetsiaalsed kommipakid mardi- ja kadripäevaks. Need on Eesti rahvakalendri pühad, mida peale jõulude veel aktiivselt tähistatakse. Küll mitte spetsiaalsete toitude ja rituaalidega, kuid lapsed jooksevad marti ja kadrit ning saavad selle eest enamasti komme.

Meie peres ja tuttavatel juhtub sageli, et mardi- ja kadripäev meenuvad alles kodus ning hädaga tuleb kuskilt kapi põhjast komme kokku otsida.

Kahju on ka sellest, et esile hakkab tõusma hoopis halloween, mis on lähedane meie pühadele, kuid mille tõusu taga on Ameerika filmide jm kultuuri mõjuline kaubandus.

Kalev võiks teha spetsiaalse kujunduse ja nimega pakid, mida mardi- ja kadrisanti jooksvatele lastele anda. Kas pisikesed, sest iga sant peab midagi saama, või siis suure hulgipaki, kust peoga kõigile komme koti sisse tõsta. Võiks olla olemasolevate kommide segu, kuigi eriti uhke oleks, kui oleks komm Mart ja komm Kadri.

Eriti tore, kui paki sees või küljes oleks paberist mask, lahtivolditav, et kodus näha, milline mask tuli. Üks maski pool oleks värviline, teisel poolel oleksid kirjas nt mõistatused, mida kadri- ja mardisandid peredes küsivad, samuti toredaid ja lõbusaid soove.

Kalevile saaks see potentsiaalselt tähendada suurt müüki ja samas püsiksid elus toredad Eesti rahvakombed.”

Merit Karise

Print Friendly, PDF & Email