IN MEMORIAM: Kaljo Jõekalda

Kaljo Jõekalda
19.02.1937 – 5.10.2018

Reedel lakkas tuksumast kauaaegse tele- ja filmioperaatori Kaljo Jõekalda süda. Läänemaal sündinud ja kasvanud mehena toonitas eelmise sajandi kaheksakümnendate aastate lõpul Saaremaal elanud operaator, et on muhulase poeg. Just Muhus ja Kõinastus tehtud ja ammugi kultusfilmideks saanud “Mehed ei nuta” ja “Siin me oleme” on Kaljo Jõekalda salvestatud.

1989. aasta ülemaailmsest saarlaste kokkutulekust valmis Kaljo saarlasest abikaasa, telerežissöör Norma Jõekalda idee kohaselt tunniajaline telesaade “Sellel suvel Saaremaal”. Operaator oli Kaljo Jõekalda.

Pärast saadet jäigi Kaljo pikemaks ajaks pere Nässuma maakoju elama. Kaljo operaatorikäe all valmisid Saare maakonnast telesaated Vintri külast, saated nimega “Provintsipäevik”, “Külateel” ja uudislood “Aktuaalsele kaamerale”.

Teletööd alustas Kaljo Jõekalda 1957. aasta 1. novembril. AK operaatori rolli vahetas ta kuuekümnendatel aastatel filmioperaatori ameti vastu. Dokumentaalfilmid “Tuglase tuli põleb”, “Mees laulusillalt”, “Kreedo”, “Rõõm ja mure” ja paljud teised linateosed on toonud talle suure tunnustuse.

Lühikest aega on Kaljo ja Norma Jõekalda elanud ka USA-s Floridas, kus teleperekond tihti võõrustas Eestimaalt saabunud endisi kolleege ja sõpru.

Kaljo Jõekalda on kõneainet pakkunud ka naljamehena. Legendina meenutatakse tema trikitamist Muhus filmivõtete aegu. Kusagilt kiviaia seest leidnud Kaljo roostes kuulipilduja. Operaator sokutanud selle filmi režissööri Sulev Nõmmiku auto pagasiruumi, teades, et Kuivastus kontrollivad piirivalvurid ka autode pakiruume. Rohelise vormimütsi kandjad olevatki ehmunud, kui Nõmmiku autost kuulipilduja leidsid. Vaene kinomees ei teadnud sellest ise midagi.

Kaljost on näidendki kirjutatud. Haapsalu harrastusteater SEE tõi kolm aastat tagasi lavale teatritüki pealkirjaga “Torm jõe kaldal”. Teada-tuntud telenägu, Kaljo poeg Kristjan, kes isaga koos Tallinnast Haapsallu esietendusele sõitis, ütles isale teel olles, et tal on rohkem vedanud kui Leninil, kuna Leninist on kirjutatud sadu näitemänge, aga Lenin ise ei näinud neist ühtegi.

Kaljo sai aga temast kirjutatud näitemängu (see ei olnud küll sajaprotsendiliselt dokumentaalne) ise näha. Loo kirjutas ja lavastas Erki Aule.

Näidend Kaljo Jõekaldast kuulub sarja “Haapsalu helisevad pingid”. Kristjan Jõekalda oli üks esimesi, kes oma isale, Haapsalu keskkooli vilistlasele, pingi pani.

Kaljo Jõekalda ärasaatmine toimub 11. oktoobril kell 12.30 Tallinnas Pärnamäe kabelis.

Endised saarlastest kolleegid ERR-ist, Kadi raadio ja Saarte Hääl

Print Friendly, PDF & Email