Suurtõllulik Ilmar Torn

Saaremaa tuulikutes on tormi hoogu, Saarlastes suurtõllulikkust. Hiljuti saarlasest kunstnik Ilmar Torni elulooraamatut “Minu elu lugu” lugedes mõistsin: just Torn suutis luua nii täiuslikku, kaunist kunsti. 1962. aastal valminud linoollõige “Saaremaa tuulikud” kinnitab kunstniku mõttejõudu, omanäolisust, sitket tahet, truudust kodusaarele.

Kunstnik Heinz Valk nimetab selles raamatus Ilmar Torni Suureks Tüürimeheks. Olenes ju saarlasest see, et “kõigist piirangutest hoolimata oli Eesti kunst Nõukogude impeeriumis kõige edumeelsem ja omanäolisem. Seda tunnistasid ka meid üha sagedamini väisavad lääne kolleegid, galeristid ja ajakirjanikud…”

Torn ise kirjutab oma eluteest, loomingust tagasihoidlikult, kuid mõnusalt.

60 aastat tagasi valmis kunstnikul haiglavoodis kuulus graafika “Kaluri käed”. Ta kirjutab, et seal oli aega mõelda mitte igapäevaaskeldustest ja -toimetustest, vaid sai “aja maha võtta”. Kahjuks on raamatus liiga vähe Torni töid, peale “Saaremaa tuulikute” ja “Kaluri käte” ei ühtegi! Looduse maalimisel oli kunstnik lausa virtuooslik.

Ma ei hakka defineerima, millise -ismi alla kuulub Ilmar Torni looming. See pole üldse oluline. Oluline on, et see on hingelähedane, siiras.

Inimesena oli kunstnik heatahtlik, mõistev. Saatesõnas “Meie isa” kirjutavad tütred Sirje Ennok, Katrin Torn ja Kersti Torn: “Milline ta oli? Igas mõttes SUUR, nii kasvult, mõistuselt kui ka südamelt! Oma aja kohta oli ta väga avatud, siiras ja erakordselt arukas. Kõike, mis otseselt temast olenes, tegi ta hästi…”

1967 kuni 1985 töötas Ilmar Torn kunstnike liidu esimehena. Kui ma 1983. aastal teda ta Kuressaare kodus külastasin, lausus ta: “Saaremaa on minule õnnistus!”

Oma loomingu kõrgperioodil 1970–1973 lõi Ilmar Torn 10-lehelise puulõigete sarja “Inimene ja loodus”.

“Saarlastele peaks ta eriti lähedane olema. Nad on sellised loodustundelised!” ütles ta mulle selle kohta.

Saaremaa Muuseumi Toimetiste (10.) toimetajana on Olavi Pesti välja andnud inimlikult huvitava teose, kus pole kuiva faktide rittaseadmist. Autor-kunstnik on kirjandusliku andega inimene.

Enda Naaber

Print Friendly, PDF & Email