Tuletornid saavad erilahendustega valgustuse

Veeteede amet paigaldab tuletornidesse uusi LED-sektor laternaid, viimati sai uue tule Suures väinas asuv ja parvlaevaga sõitjatele hästi tuttav Viirelaiu tuletorn.

Uuendustest saavad Saaremaal osa ka näiteks Roomassaare sihi ülemine tulepaak ja Sõrves asuva Lõu sihi alumise tulepaagi tuled. Seni on seal valgust andnud hõõglambid, mida tuli vahetada igal aastal.

Veeteede ameti navigatsioonimärgistuse osakonna juhataja Andry Rütkineni sõnul on tulede tehnoloogia moderniseerimisel mitu põhjust, kuid eelkõige on uus tehnoloogia oluliselt keskkonnasõbralikum ja töökindlam kui hõõglampide kasutamine. Uus tehnoloogia kasutab lampides 35 W asemel vaid 10–20 W ning nende eluiga on 100 000 tundi ehk siis julgelt üle 10 aasta.

Väiksem energiakulu on hea ka seetõttu, et kuna tulepaakides pole elektrit, on need töötanud tuule- ja päikeseenergial. Nüüd võib pisikese tuulegeneraatori ära kaotada.
Iga tulepaak saab just täpselt tema jaoks tehtud lahenduse.

Veeteede ameti tellimusel hanke võitjana töid teostava Sabik OÜ valgusnavigatsioonisüsteemide arendusjuht Sven Neeme tõi Viirelaiu torni kohta näite, et kui seni oli 9 miili kaugusele paistva tule jaoks vaja umbes 15 sajavatise pirni võimsust, siis nüüd saab hakkama 20-vatise koguvõimsusega. See on võrreldav tavalise külmkapipirniga.

Print Friendly, PDF & Email