Saare lapsed-noored on usinaimad hambaarstil käijad

Saare maakonna lapsed ja noored käivad hambaarsti juures usinamalt kui nende eakaaslased mujal Eestis.

“Hea meel on öelda, et Saare maakonna elanikud on hambaravi hõlmatuse protsendiga Eestis esimesel kohal,” ütles haigekassa terviseedenduse ja kommunikatsioonitalituse spetsialist Taisi Kõiv.

Saare maakonnas on tänavu 5. juuli seisuga hambaarsti külastanud 54,6 protsenti 3–19-aastastest lastest ja noortest. Teisele kohale jääb Jõgevamaa 51% hõlmatusega ja kolmandale Tartumaa 47,4% hõlmatusega.

“Kui lapse toovad hambaarstile tema vanemad, siis on ka ise väga teadlikke noori – näiteks meie ametikooli õpilaste seas, kes panevad end ise kirja ja tulevad ravile,” ütles Kuressaares tegutsev hambaarst Anne Illak.

Tema sõnul võiks hambaarsti külastavate laste ja noorte osakaal olla aga veelgi suurem. “See, kas vanemad toovad oma lapsed hambaarstile ja kas noored ise hambaid ravima tulevad, on eelkõige suhtumise küsimus,” leidis dr Illak. “Praegu käivad koolilapsed hambaraviasutustes läbivaatusel ja sealt antakse tagasisidet. Kui lapsevanem on huvitatud, et ta lapse hambad oleksid korras, siis ta ka toob lapse hambaid ravima, aga kui ta ei pea seda oluliseks, siis ta seda ei tee.”

Dr Illaku hinnangul liigub piisavalt infot selle kohta, et laste ja kuni 19-aastaste noorte hambaravi on tasuta.

“Kes hoolib oma lapse hammastest, käib temaga arsti juures igal aastal. Kes ei pea seda nii oluliseks, see lihtsalt ei tule,” rääkis dr Illak.

Ehkki haigekassa partnerite juures on kuni 19-aastastele lastele ja noortele hambaarsti külastamine tasuta, jõudis tänavu esimesel poolaastal hambaarsti juurde vaid 41% kõigist 3–19-aastastest lastest.

“Ootame ise ka huviga, kui kõrgele aasta lõpuks Saare maakonna protsent tõuseb, loodame parimat,” lausus Taisi Kõiv.

Print Friendly, PDF & Email