Mobiilse linnuradariga nähti ka lindude liinidesse lendamist

Laupäeval ja pühapäeval Väikese väina tammi otsas tegutsenud ornitoloogid nägid ka seda, kuidas linnud Eleringi õhuliini lendasid, kinnitas Saarte Häälele ornitoloog Mati Kose. Radariga jälgiti, kui kõrgelt ja kui palju linde üle Väikese väina tammi lendab. Kose ütles, et elektriliinid on kindlasti lindudele takistuseks. Kannatajad on teadaolevalt peamiselt luiged, kuid kannatada said ka pardid.

Poola ornitoloogide linnuradariga sai suuremate lindude lendu fikseerida kuni 10 kilomeetri kauguselt ja seda ka pimedas.

ERR vahendas Eleringi kommunikatsioonijuhi Ain Kösteri sõnu, et mastidel on kaks liini ehk kokku kaheksa juhet. Praegu on käimas hange, et asendada üks liin merekaabliga. See peaks valmis saama 2020. aastaks. Teine liin jääb praegu üles ning Kösteri sõnutsi saab ehk koos teadlastega midagi välja mõelda, et linnud liini paremini märkaksid.

“Praegu on aga see olukord, et me ei saa selle liiniga midagi teha, ilma et me Saaremaad ja Hiiumaad pimedaks ei jätaks,” vahendas ERR.

Print Friendly, PDF & Email