Hakkame santima (4)

Sellise nime on endale saanud Euroopa kultuuripärandiaastal ellukutsutud festival, mille algatajad on rahvakultuuri keskus ja Eesti folkloorinõukogu.

Tegelikult tähendab see meile hästi tuntud rahvakalendri tähtpäevade mardi- ja kadripäeva tähistamisele laiema kõlapinna andmist. Festivali raames keskendutakse sanditamise kombestiku kui vaimse kultuuripärandi olulise teabe säilitamisele ja kinnistamisele.

9. novembril on festivali põhiüritusena plaanis üle-eestiline mardisandijooksmine, kuhu on oodatud osalema kõik, eriti pered koos lastega ja noorte sõpruskonnad. Festivali kodulehel sanditamine.weebly.com saab 10. oktoobrist oma seltskonna mardisantidena kirja panna. Näitame maailmale, et see kombestik ei ole Eestis veel kuhugi kadunud ja on vägagi elav. Et mardiõnn jõuaks kõikidesse kodudesse, kus seda oodatakse, saab ennast kirja panna ka mardisante ootava koduna.

10. oktoobril kell 16 toimub Salme rahvamajas koolitus “Saarlased sanditavad”, kus Mari Lepik annab ülevaate saarlaste sanditamise kombestikust. Lisaks räägime maskidest, riietumisest ja õpime ära üsna mitu vajalikku laulu, mida mardid ja kadrid perest peresse joostes laulsid. Koolitusele saab registreerida krista.lember@rahvakultuur.ee.

10. novembril on kõik folkloorirühmade juhendajad, õpetajad, tudengid ja teised huvilised oodatud Tartusse rahvusvahelisele konverentsile “From Door to Door, from Time to Time” (“Ukselt uksele, ajast aega”). Festivali üritused lõpetab ja võtab kokku 11. novembril Tartus ERM-is toimuv suurejooneline välisrühmade folkloorikontsert.

Festivali kodulehelt sanditamine.weebly.com leiate hulgaliselt lisamaterjale, koolitusi ja teavet festivali kohta. Infot leiate ka FB lehelt “Saarlased sanditavad”. Sellele lehele ootame saarlastelt ka toredaid sandikskäimise fotosid ja videoklippe.

2018. aasta on Euroopas kuulutatud kultuuripärandiaastaks, millega on seotud kõik Euroopa riigid ja rahvad. Pärandiaastal on eriline tähelepanu kogu Euroopas just noortel. Novembris-detsembris toimub ka pärandikogumise konkurss “Märka marti”, mis on samuti mõeldud noortele ja lastele.

Krista Lember,
Saare maakonna rahvakultuurispetsialist

Print Friendly, PDF & Email