Sobiv abivahend tõstab elukvaliteeti

Margit Juht

Kuressaare abivahendikeskusel Invaru on kliente pisikestest lastest eakateni. “Kui inimesel on mure, püüame sellele lahenduse leida,” ütleb Invaru abivahendispetsialist Margit Juht. “Korralik abivahend annab elukvaliteedile päris palju juurde.”

Milliste muredega saarlased Invarusse pöörduvad?

Eks need mured ole sarnased igal pool, olgu tegemist mandril või Saaremaal elava inimesega. Küsitakse kõiki abivahendeid mähkmetest potitooli ja ratastoolini. Sagedamini külastavad meid need kliendid, kes tulevad mähkmeid ostma – nemad käivad iga kuu.

Mida klientidel tasuks teada: soodustingimustel saame rentida ainult neid abivahendeid, mida arst on välja kirjutanud. Seega – kui inimene meie poole pöördub, peab tal kindlasti kaasas olema isikut tõendav dokument, abivahendi­kaart ja arsti kirjutatud tõend selle kohta, mida tarvis on.

Kuhu peaks näiteks liikumis­abivahendit vajav inimene esmalt pöörduma, kui ta ei tea, kust otsast üldse asjaajamist alustada?

Kui töövõimelises eas inimesega juhtub näiteks õnnetus, siis kohe ta abivahendit soodustingimustel rentida ei saa. Kui talle on juba määratud puue või töövõimetus, siis kirjutab arst talle tõendi selle kohta, millist abivahendit ta vajab, ning seejärel saab ta sotsiaalkindlustusametist abivahendikaardi.

Kui juhtub nii, et eakas inimene muutub insuldi tagajärjel kas täielikult või osaliselt liikumisvõimetuks, mida peaksid siis tegema ja kuhu pöörduma selle inimese lähedased, et talle vajalikud abivahendid saada?

Esmalt tuleb pöörduda perearsti või raviarsti poole haiglas, kellelt saab vastava tõendi, kus on kirjas kõik need vajalikud abivahendid, mida tarvis on. See, kas tuleb minna perearsti või eriarsti jutule, oleneb abivahendist, mida tarvis on. Enamiku meie majast väljaantavate abivahendite puhul piisab perearsti kirjutatud tõendist. Kui inimesel on tarvis aga näiteks skuutrit või elektrilist ratastooli, siis on vaja eriarsti tõendit. Seejärel peaks järgmine käik olema sotsiaalkindlustusametisse ja siis meie juurde Invarusse.

Kelle jaoks kehtivad Invarus soodushinnad?

Soodushinnad kehtivad eakatele ja samuti inimestele, kes on läbinud töövõime hindamise, kel on määratud osaline töövõime, töövõimetus või puue.

Meil on ka neid kliente, kel ei ole abivahendikaarti, kuid kes sellegipoolest meilt ostmas käivad. Täishinnaga võib meilt abivahendeid osta ju igaüks.

Kas liikumisabivahendeid – näiteks ratastoole – pigem renditakse või ostetakse?

Peamiselt renditakse. Me ka soovitame abivahendeid esialgu rentida, et leida just selline, mis sellele konkreetsele inimesele kõige paremini sobib. Kui ostetakse abivahend ja selgub, et see siiski ei sobi, on olukord palju keerulisem.

Ühtki meie rendiabivahendit ei anta ühelt kliendilt otse edasi teisele. Harjumaal on meil suur töökoda, kus tehnikud ja hooldemeeskond vaatavad abivahendi üle, puhastavad ja desinfitseerivad. Uuele kliendile antakse abivahend edasi alles siis, kui see on korras ja puhas.

Saaremaal kohapeal meil enam töökoda ei ole. Kui rendiabivahendil ilmneb mingi väiksem viga, on võimalik tehnik koju kutsuda, kes abivahendi taas korda teeb.

Meil siin Kuressaare Invarus on kohapeal olemas standardsed ratastoolid, potitoolid ja käimisraamid, aga kui on vaja midagi spetsiaalset – elektrilist ratastooli, skuutrit, lastele mõeldud abivahendeid, siis tasub meile sellest teada anda.

Meie terapeudid tulevad klientide juurde koju, et läbi arutada, millised abivahendid seal kodustes tingimustes kõige paremini sobiksid. Alati ju seda inimest, kel abivahendit tarvis on, Invarusse kohapeale tuua ei saa.

Ka seepärast on abivahendi rentimise võimalus hea, et abivahendi saab koju viia ja vaadata, kuidas see sealsetes tingimustes toimib. Kui ei toimi, saab abivahendi tagasi tuua ja uue valida.

Mai lõpus tehti meil suur remont, meil on rohkem valgust ja ruumi, suurem abivahendite valik ja paremad võimalused seda eksponeerida.

Siin on välja pandud mähkmed, puhastusvahendid, nahahooldustooted ja pesemisabivahendid. Viimaste hulka kuulub näiteks spetsiaalne jalapesuhari. Kui klient ise ei suuda kummarduda ja oma jalgade eest kuigi hästi hoolt kanda, saab ta vastava harja abil oma jalad puhtaks. Palju ostetakse käepidemeid, näiteks trepi juurde, vannitoa või WC seinale kinnitamiseks.

Populaarne abivahend on laua- või kapiääre alla kinnitatav purgi- ja pudeliavaja, mida saab kasutada siis, kui korralikult töötab vaid üks käsi. Lastele mõeldud spetsiaalne toidukauss jääb lauaplaadi külge iminapa abil.

Voodi otsa kinnitatava nöörredeli pulkade abil saab inimene end istuli tõmmata. Spetsiaalne libistamislaud on libeda pinnaga siirdamisabivahend, mis aitab saada voodist ratastooli ja ratastoolist voodisse.

Taastusraviks mõeldud abivahenditest on meil pakkuda näiteks trenažööre, tasakaalupatju, võimlemispalle.

Kas on midagi, mida Invaru valikust ei leia?

Me ei tegele proteeside ja kuulmisaparaatidega. Usun, et muude asjade osas oskame aidata.

Kui kiiresti saab klient kätte abivahendi, mida siin kohapeal Kuressaare Invarus parasjagu pole?

Oleneb sellest, mida just tarvis on. Kaupa tuleb meil iga nädal. Kauba transport Saaremaale käib samamoodi nagu teistes maakondades. Kui Invarul on kaup mandril olemas, siis siinse keskuse meretagune asukoht tarneaega ei mõjuta. Kui juhtub nii, et kaup, mida Saaremaal elav klient väga vajab, asub Tallinnas, autot aga parasjagu tulemas ei ole, saadetakse see kaup Saaremaale postipakiga.

Kui inimene on omaenda või oma lähedase tervise pärast mures, tasub alati tulla meie juurde nõu küsima. Meie abivahendikeskus Kuressaare haigla keldrikorrusel on avatud esmaspäevast reedeni.

Print Friendly, PDF & Email