Kahni laev leiab endale kodu Ameerikas

Saaremaaga seotud arhitekti Louis Kahni projekteeritud ainulaadne laev Point Counterpoint II pääseb lammutamisest ja leiab suure tõenäosusega endale püsiva kodu USA-s Florida osariigis asuva Okeechobee järve ääres asuvas Pahokee linnakeses.

Saarte Hääl kirjutas juulis, et Point Counterpoint II omanik 91-aastane Robert Austin Boudreau, kes on ühtlasi laeva orkestri American Wind Symphony Orchestra looja ja dirigent, on koos naise Kathleeniga jõudnud kurvale otsusele, et nad ei jõua enam laeva üleval pidada. Laevale on otsitud uut omanikku, kuid tulutult. Aastaid tagasi räägiti ka laeva Saaremaale toomisest. Selleks loodi ka sihtasutus, kuid rahakott ei hakanud miljoni dollari suurusele hinnale peale.

Nüüd kirjutab Okeechobee Järve uudiste nimeline portaal, et ujuv kontserdimaja on ankrus Pahokees ja suure tõenäosusega ka jääb sinnakanti. Laeva saaks kasutada noorte muusikute projekti “Winds Over the Glade” keskusena. See valmistaks noori instrumentaliste ette edasisteks õpinguteks. Praegu käivad portaali sõnul kohtumised rahastamise teemal.

Pahokee sadamat haldava Everglades Reserves Holdings LLC omanik Robert Lambert ütles augustis portaalile üsna selgesõnaliselt: “Kas ostab selle linn või ostame selle meie.”

Louis Kahni Eesti SA juhatuse liige Ott Rätsep ütles Saarte Häälele, et selliste uudiste peale võib eestlaste ponnistused lõppenuks lugeda. Rahakott ei hakanud peale. Samas lisas Rätsep, et Kahni temaatikaga tegeletakse kindlasti edasi.


KAHNI LAEV

1976. aastal valminud 60 meetri pikkuse ja 12 meetri laiuse laeva pardal on 23 meetri laiune lava. Alumisel tekil asub ka kunstigalerii. Laev on rännanud mööda maailma ja andnud seal tegutseva orkestriga kontserte.

Laeva arhitekt Louis Isadore Kahn (1901–1974) elas oma esimesed viis eluaastat Kuressaares. 1906. aastal emigreerus pere Ameerikasse. Teda peetakse üheks mõjukamaks 20. sajandi arhitektiks.

Print Friendly, PDF & Email