Õpilased valmistasid tootmisjääkidest tooteid (1)

MIS SELLEST TEHA? Kujundaja-õpilastega arutab nende ideid ametikooli rühmajuhataja Karin Saare. Kuulavad Aili Tänak ja Merilin Himmist.
TAAVI TUISK

Kolmapäeval korraldatud Kuressaare ametikooli ettevõtlusõppe ja õpilasfirmade programmi inspiratsiooniseminaril mõtlesid õpilased, milliseid tooteid võiks teha kätteantud tootmisjääkidest.

Teise kursuse juuksuriõpilane Raneli Saadjärv märkis, et Suure Tõllu puhkekülas korraldatud seminar oli tavapärasele koolipäevale hea vaheldus.

“Mulle meeldis kastiga saadud asjadest oma toote valmistamine. Saime oma rühmaga puujupid, millest mõtlesime kella teha. See tuli päris hästi välja. Võib-olla arendame seda ideed ka oma õpilasfirmaga edasi,” rääkis ta.

4–6 õpilasest koosnevad rühmad said kastitäie erinevaid asju: puuklotse, tekstiilinäidiseid, väljapraagitud trofeealuseid jne. Etteantud aja jooksul valmisid neist toodete prototüübid, mida rühmad esitlesid.

Noorem-tarkvaraarendajaks õppiv Heinrich Mei kiitis päeva korraldust ja läbiviijaid: “Eriti meeldis inspiratsioonipäeval seda läbiviiv juhtkond ja ka seal olev seltskond. Ülesanne, kus pidime vähestest asjadest mingi toote välja mõtlema, arendas kindlasti meie loovust ja mentorite kommentaarid meie ettevõtlikkust. Teiste ideid oli ka huvitav kuulata, kuna iga õpperühm lähenes asjale erinevalt.”

Päeva korraldas Saaremaa arenduskeskus, esinema olid lisaks kutsutud Tiina Kilumets ja Anu Vau Kiviõli I keskkoolist, kus on samuti pikaaegsed ettevõtlusõppe traditsioonid. Kiviõli kool pälvis kaks aastat tagasi Junior Achievementi väljaantava “Ettevõtliku kooli” auhinna.

Inspiratsiooniseminari toetati Euroopa Sotsiaalfondi rahastatud projektist “Uus õpikäsitlus Kuressaare Ametikooli ettevõtlusõppes “Õppida on põnev””. Projektijuht on Marve Koppel. Ametikooli õpilasfirmade programm alustas kolmandat hooaega. Programmis osalevad teise ja kolmanda kursuse õppurid. Ettevõtlust õpitakse praktiliselt õpilasfirma loomise ja oma toodete-teenuste müügi kaudu. Õpilasfirmade programmis osalemine on muudetud õpingute osaks.

Eelmisel õppeaastal oli õpilasfirmade tegevust koordineeriva Junior Achievement Eesti juures registreeritud kaksteist Kuressaare ametikooli õpilasfirmat.

Taavi Tuisk

Print Friendly, PDF & Email