Kuus värsikogu püüne peal

TULEVAD ISEENESEST: Ellen tunneb ajuti, et on vahendaja tekstidele, mis tema sees ja ümber otsekui iseenesest tekivad.
MAANUS MASING

Eile õhtul esitles kirjastus Paljasjalg Kuressaare Rahva Raamatus kuut luulekogu, mille autorid on Saaremaa inimesed.

Projekti “Eesti 100 luuleraamatut” raames on oma tekstid kaante vahele pannud Almi Tugev, Sigrid Osa, Hugo Högström, Annes Meister, Nelle Ognesson ja Merily Porovart.

Kunstnikunime Nelle Ognesson all värsse kirjutav Ellen Nossenko peab praegu Valjalas pensionipõlve. Luuletekste hakkas ta üles tähendama juba maast madalast, paarkümmend aastat tagasi sai neist isegi üks värsivihik kokku pandud.

“Elu jooksul on kogu aeg midagi kripeldanud, mul on tunne, et ma olen nagu vahendaja. Ma pean selle teksti välja kirjutama,” rääkis Ellen. Ta nentis, et kasvas kodus, kus tema ümber olid muusika ja kirjandus. “Ma ei kujutanud ettegi, et raamatuid ei ole olemas,” lausus ta.

Ellen kirjutab ainult riimluulet. “Ta lihtsalt tuleb sellisena. Ma ei kujuta ette, et panen oma mõtted kirja ja ütlen, et see on luule. Minu jaoks on luule traditsiooniline riim. Ja rütm.” Paljasjala projekti juurde sattus ta täiesti juhuslikult. Nimelt juhtus ta maikuus auto peale võtma hääletaja, kes oli Merily Porovart. Neiu avaldas, et on luuletaja ning rääkis ka võimalusest kirjastuse Paljasjalg abiga oma värsiraamat välja anda. Jutuajamine jäi Ellenit kummitama ja ta võttiski kätte ning otsis luulekogu jao valmis tekste välja.

Kujundada aitas raamatut Karin Kreek, kelle illustratsioonid ja kaanepilt Elleni arvates luulekogu väga hästi liigendavad ja kokku võtavad.

Print Friendly, PDF & Email