Salmel avati esimene maa-asula loomakliinik (5)

KODUKANDI PATRIOOT: Gaili Tiitmaa on hea näide kasust, mida haritud inimene tagasi pöördudes kodukandile võib pakkuda.
maanus masing

Volitatud veterinaararst Gaili Tiitma avas eile Salme endise vallamaja ruumes maakonna esimese väljaspool Kuressaaret asuva loomakliiniku.

“Kuna kliinikud on koondunud kõik linna, siis vetpunkti avamisega Salmel tahame me anda oma panuse maaelu jätkumisse,” ütles noor veterinaar Gaili Tiitma, kes on eelkõige tuntud Sõrve ja Lümanda kandi looma- ja lemmikloomapidajatele. Just Salme ja Torgu loomapidajatele mõeldes avati ka uus vetpunkt.

Gaili Tiitma rääkis, et vallamaja kunagises arhiiviruumis 15 ruutmeetril avatud väikeses kliinikus saab ta pakkuda üsna laias valikus raviteenuseid. Kui siiani käis Gaili lemmikloomi ravimas väljakutsete peale, siis värskelt avatud kliinikus on kogu teenus ühes kohas. Lisaks loomade opereerimisele (valdavalt kastreerimine ja steriliseerimine) pakub kliinik ka muid raviteenuseid. Diagnostikaseadmed ja mikroskoobid võimaldavad teha loomade läbivaatust ning tuvastada koertel ja kassidel parasiite, samuti uurida raku ehitust. Kliinikus saab teha ka kõrva­uuringuid.

Tulevikus, kui õnnestub ruumi juurde saada, tahab ettevõtlik vetarst soetada ka röntgeni- ja ultraheliseadmed, mille kasutuselevõtt seisabki praegu suurema ruumi taga. Mõistagi peab selleks tekkima ka nõudlus.

Kuigi kliiniku ravivõimalused on orienteeritud väikestele lemmikloomadele ning kitsedele ja lammastele, saavad edaspidi siit nõu ka suurte kariloomade kasvatajad, kes kuuluvad Gaili Tiitma volitatud veterinaararsti teeninduspiirkonda. Keelatud pole tulla vetpunkti õue peale kasvõi lehma ja hobusega, aga kliinikusse sisse need hiiglased muidugi ei mahu.

Volitatud veterinaararsti kohustuste hulka kuulub väikeloomade marutaudivastane vaktsineerimine, mis on riigi poolt finantseeritud tasuta teenus. “Kui ma varem käisin põhiliselt bussijaamades suvel ringi ja vaktsineerisin niipalju, kui huvilisi oli, siis nüüd saab siia kohapeale tulla,” rääkis loomatohter.

Suurna külast Teeääre talust pärit Gaili Tiitma lõpetas Eesti maaülikooli veterinaari erialal 2011. aastal. Kõrgkooli järel töötas ta juhataja ja loomaarstina Saare Peekonis, mille alla kuuluvad Pähkla ja Pahi sigalad. Ühtlasi alustas ta põhitöö kõrvalt lemmikloomade ravimisega, 2015. aastast tegutseb aga lisaks volitatud veterinaararstina Salme-Torgu piirkonnas.

2016. aastal lõpetas Gaili Tiitma TTÜ Kuressaare kolledži väikeettevõtluse erialal. Maaülikoolis loomaarstiõppes ettevõtlust ei õpetatud, ent loomaarst peab Gaili hinnangul ettevõtlust ikkagi mingil määral oskama. Piimatootjast ema Anne Tiitma kõrval soetas Gaili sel suvel ka ise esimesed kariloomad – kaheksa Galloway tõugu veist.

Salme teenuskeskuses asuva Salme vetpunkti ruumi remondikulu kattis omanikuna Saaremaa vald, kogu sisustuse soetas ettevõtja oma eelarvest. Teenuskeskuse juhi Kalmer Poopuu sõnul toimetab 1892. aastal ehitatud majas juba mitu firmat ja suviti ka info­punkt. Uue ettevõtte lisandumist saab Poopuu sõnul ainult tervitada. “Saaremaa vallale on see väike ruum võib-olla väike samm, aga Salme ja Sõrve rahvale on see suur asi,” kiitis ta Gaili Tiitma erapraksise avamist. Salme rahvale ning Salme loomadele ja loomakestele soovis õnne ka Saaremaa vallavolikogu esimees Tiiu Aro.

Armsad sõnad lausus Salme osavallakogu esimees Andrus Raun: “Tore tõesti, et ma ise oma väikeste lammaste ja kährikutega saan nüüd ilusti nööri otsas siit uksest sisse tulla ja ei pea mitte tasuta bussiga linna sõitma.”

 

Print Friendly, PDF & Email