REPLIIK: Koorilaul on kasulik!

Miks ma viimasel ajal olen jaganud erinevate kooride kuulutusi, leidmaks uusi lauljaid?

Aga sellepärast, et:

1. Laul teeb rinna rõõmsaks! See ei ole klišee, vaid tõde. Millegipärast muusika ja eriti oma häälega tegelemine toob meile teatava rahulolu. Lisaks viivad iganädalased koorilauluharjutused mõtted argielult eemale! Samuti tekib rõõm harmooniast – olles koori liige, tunneme enda ümber kõiki neid hääli, nii oma häälerühmast kui ka kogu tervikust. Nii saame heliloojate kirjutatud harmooniatest ka ise rahulduse. Oma hääle arendamine on intiimne tegevus, kuid meeldivas seltskonnas. Kaunis hääl toob meile rõõmu!

2. Koorilaulu harjutustundides pööratakse palju tähelepanu artikulatsioonile/diktsioonile. Meie praeguses nutiajastus, kus enamik aega kas töötame või istume niisama nutiseadmetes, võib tekkida lähiajal isegi “kõne hääbumine”. Selle üle kurdavad koolid, kes tunnevad puudust logopeedidest, sest lastel on palju kõnetekitamise probleeme. Koorilaulus kasutame me aga samamoodi oma artikulatsioonilihaseid, seetõttu on lauljatel ka need lihased paremini treenitud. Ehk siis: kõnelgem selgelt ja treenigem neid lihaseid!

3. Eesti koorid on väga heal tasemel, koorijuhid täiendavad end pidevalt ja ka vokaaltehnika vallas. Kindlasti nad õpetavad kas vähemal või suuremal määral lauljatele vokaaltehnikat ning selle alustalaks on laulja hingamine. Mida sügavamale me hingame, seda väiksem on koormus (loe: ülekoormus) meie tillukestele ja õrnakestele häälepaeltele. Ehk siis: sügav hingamine toob meile ainult kasu!

4. Meeldivas seltskonnas viibimine kord või kaks nädalas ja oma harrastusega tegelemine on meie vaimule igati kasulik. Väike pidu või koosviibimine kord poolaastas või tihedamini, on samuti tore, sest see on vaba aja veetmine. Meil on ühised teemad, mis meid köidavad ja need ei ole sugugi töö- ega perekonnajutud. Ehk: vahel peab pidutsema ka!

Kokkuvõttes: leidkem endale sobiv koor ja pangem end proovile! Ületame ennast ning märkamatult on meie ellu tulnud uued väärtused kauni muusika ja hea seltskonna näol.

Ja kui tunned, et oled leidnud koorilaulus veel midagi kasulikku või lihtsalt meeldivat, oled teretulnud oma mõtteid lisama.

Triin Ella, saarlasest laulja ja laulupedagoog

Facebooki postitus

Print Friendly, PDF & Email