JUHTKIRI: Kambavaim

Seda, et noorsugu olevat hukas, on räägitud ilmselt aegade algusest saadik. Tänavatel või küla vahel nõrgemate ja väiksemate kallal oma võimu näitavaid alaealiste kaakide kampasid on samuti olnud vist alati. Kas neid aga tänapäeval rohkem on – võta kinni. Vahest jõuab laste tehtud sigadusi avalikkuse teadvusesse lihtsalt rohkem – ajakirjanduse ja sotsiaalmeedia abiga.

Olgu ülbeid noortekampasid praegu rohkem, vähem või enam-vähem sama palju – nende tegudest ei tasu mitte vaiki olla. Kui kuskil terroriseerib teisi lapsi rühm teismelisi pätte – olgu siis poisid või tüdrukud –, ei tohi sellest teada saanud täiskasvanud silma kinni pigistada. Et oma võimu tunnetavad lapsed end karistamatuiks ei peaks.

Laps on kodu peegel. Kui võsuke on ülekäte läinud ja tunneb end karistamatuna, peavad peeglisse vaatama eelkõige tema vanemad. Lapsel ei saa lasta ise kasvada, tema vastu huvi tundmata, temaga tegelemata ja talle vajalikul määral piire seadmata. Kui õige hetk mööda lasta, võib olla juba liiga hilja.

Print Friendly, PDF & Email