Kuressaare jahib ka Euroopa suurimat rahvakultuurifestivali (2)

Lisaks Euroopa 2024. aasta kultuuripealinna tiitli püüdmisele asub Kuressaare kandideerima ka samal aastal toimuva Euroopa suurima rahvakultuurifestivali Europeade korraldusõiguste saamiseks.

Kokkulepe selleks sõlmiti valla esindajate ja Eesti Europeade´i komitee vahel läinud nädalal, nüüd peab oma sõna ütlema ka Saaremaa vallavolikogu, kuna aastateks 2023–2024 tuleks vallal festivali korraldamisega seoses võtta suurusjärgus 100 000 eurot rahalisi kohustusi.

Mihkel Tamm

Rahalised kohustused tekivad alates sellest, kui IEC ehk rahvusvaheline Europeade´i komitee Belgias on kinnitanud Kuressaare linna kandidatuuri. Kandideerimisavaldus tuleb esitada juba 28. septembriks. Kandideerimise protsess on mitmetasandiline ja võib võtta aega kuni poolteist aastat.

Vallavalitsuse kultuuri- ja spordiosakonna juhataja Mihkel Tamm ütles, et kui kandideerimist saadab edu, toob see üleeuroopaline suursündmus Saaremaale nädala jooksul 4000–5000 rahvakultuuri kandjat. “Projekt on 2024. aasta kalendrisse suurepärane täiendus ja sobib justkui valatult kokku Kuressaare kandideerimisega Euroopa 2024. aasta kultuuripealinnaks,” sõnas  ta.

Saaremaa rahvakultuurispetsialist Krista Lember lisas, et kuna samal aastal peaks toimuma ka maakonna tantsupidu, siis saaks selle ühendada rahvusvahelise festivaliga ja tantsupeokontserdi näol oleks tegu programmis nõutava Eesti päevaga, kus esinevad vastuvõtva maa kollektiivid.

Krista Lember

Projekti ametlik korraldaja on rahvusvaheline Europeade´i komitee Belgias (IEC), kohalikku korraldustoimkonda kaasatakse Eesti Europeade´i komitee liikmed, Saaremaa vallavalitsuse kultuuri- ja spordiosakond, Eesti rahvakultuuri keskus, Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika selts ning Saaremaa valla hallatavate asutuste kultuurijuhid.

1964. aastast korraldatav Euroopa suurim rahvakultuurifestival on varem Eestis toimunud ühel korral – 2011. aastal Tartus. 2024. aasta Europeade´i idee kõlab: “Olla kultuurisillaks lääne ja ida vahel, suurte ja väikeste ning maa ja mere vahel.”

Plaani kohaselt on peaürituste toimumiskoht Kuressaare, kuid aktiivselt on kaasatud Muhu ja Hiiumaa ning Abruka ja Vilsandi. Viiepäevane festival toimub tavaliselt juuli keskel, kuid arvestades samale ajale langevate Saaremaa ooperipäevadega, tuleb aegsasti leida mõlemale üritusele sobivad kuupäevad.

Festivali raames toimub ohtralt rahvamuusikute ja tantsurühmade kontserte, maapäevad, mis toimuvad üle Saaremaa ja teistel saartel. Traditsiooniliselt korraldatakse kohalike kollektiivide poolne vastuvõtt ja sõpruskohtumised ühes piirkonda tutvustava kultuuriprogrammiga.

 

Print Friendly, PDF & Email