RETROGALERII: Kuressaare majad (7)

KENA MAJA: Tänapäeval asub Tallinna 23 hoones apteek, tagapool hostel nimega Kena Maja. Aastaid tagasi oli see ka Kuressaare perearstikeskuse koduks.

TURUKEMPSUD: Vasakul naistele, paremal meestele. Praegu saab siit kala.

KOMISJONIKAUPLUS: Nõukogude aja lõpul sai Kuressaare kaalukojast kasutatud rõivaid jms soetada, nüüd on seal juba paarkümmend aastat pesitsenud Vaekoja pubi.

KALAPOEST STRIPIKLUBIDEKS: Saare Kalur ehitas Torni tänaval asuva hoone oma esinduskaupluseks, kuid hiljem on seal asunud nii toidukauplus kui ka mitmeid meelelahutuskohti. Praegu on kiriku kõrval asuvasse majja mahutanud end kaks striptiisiklubi.

HOLOSTOVI NURK: Nõukogude ajal sai sellest poest kingitusi ja suveniire osta, Eesti Vabariigi tulles oli siin riidekauplus, viimati pangakontor. Praegu otsib Kuressaare üks magusamaid kaubanduspindu uut rentnikku.

PEATÄNAVA-ÄÄRSES MAJAS on asunud politsei, nõukogude ajal piirivalve. Ka Eesti Vabariigi ajal asus hoones piirivalve staap, mille tegevus lõppes politseiga liitumise tõttu. Seejärel anti Tallinna 19 hoone TTÜ Kuressaare kolledži käsutusse. 2018. aastast kannab organisatsioon Kuressaares meremajanduse keskuse nime.

RASKEJÕUSTIKUMAJA: Aastakümneid tõsteti linnapargi lähistel asuvas majas rauda, kuni linn selle eraomandisse müüs. Nüüd on hoones korterid ja äripinnad.

POISTEMAJA: Meedla koda on olnud esinduslik aadlielamu, hiljem pangahoone ja poistemaja. Praegu paiknevad majas konverentsi- ja vastuvõturuumid.

TURUHOONE: Loomekeskusest Kuressaare turul asja ei saanud ning õnnetu maja seisab tühjana. Alles on vaid lihapood, mida loomeinimesed tahtsid sealt algul välja kupatada. Nõukaajal kasutati kunagist linna vahtkonna maja laona ja 80-ndatel rekonstrueeriti turuhooneks.

9X MUINSUSKAITSEAMETI ARHIIV

Print Friendly, PDF & Email