Vähiühing kingib saarlastele tervisetarkust (3)

MTÜ Saaremaa Vähiühing kingib Saaremaa vallavalitsuse ja erinevate toetajate abiga Eesti Vabariigi juubeliaasta puhul saarlastele kolm terviseteemalist konverentsi.

“Kuigi vähiühingu eelarve on väike, huvi meie ühingu korraldatavate koolituste vastu aga suur, tulime mõttele, et kingime Eesti Vabariigi juubeliaasta puhul saarlastele vähikonverentsi ning juhime sellega tähelepanu Saaremaale ja saarlastest vähipatsientide olukorrale,” ütles ühingu juhatuse liige Siiri Rannama. “Eestis ei ole ju kehtivat riiklikku vähistrateegiat, siinsed vähipatsiendid peavad aga olema raudse tervisega, et Tallinnas süsti saamas või tilguti all käia ja siis tagasi koju sõita.”

Rannama sõnul ärgitas ideed ellu viima annetus, mille naiskodukaitse Saaremaa ringkond möödunud aasta lõpus ühingule tegi.

Mõte ühe konverentsi asemel kolm korraldada pärineb aga Saaremaa vallavalitsuses töötavatelt tervis­edendajatelt Imbi Jäelt (kes ei tööta enam vallavalitsuses – toim) ja Riina Allikult, kes lubasid ühingut selle ettevõtmise juures nõu ja jõuga abistada ning Rannama kinnitusel on seda igati teinud.

Esimene, vaimsele tervisele pühendatud konverents leiab aset juba sel laupäeval. 27. oktoobril on huvilised – eelkõige vähipatsiendid ja nende lähedased – oodatud vähikonverentsile. Kolmas konverents 17. novembril on pühendatud meeste tervisele.

“Hea meel on tõdeda, et kõigi konverentside peale jagub esinejaid, kes, kuulnud, et need konverentsid on kingitus saarlastele, loobusid oma töötasust,” lausus Rannama.

Rannama sõnul osutus üllatavaks, et huvi esimese, vaimse tervise konverentsi vastu on ülisuur – esimese kahe päevaga, mil oli võimalik end konverentsile kirja panna, broneeriti saal “lõhki”.

Ürituse korraldajad lubavad, et konverentsil räägitakse avalikult ja valehäbita sellest, kuidas vaimset tervist hoida ja ravida.

Konverents on üles ehitatud elukaare põhimõttel, alates väikelapse ja lõppedes eaka vaimse tervise teemaga. Tähelepanu õpetatakse pöörama nii väikelapse, teismelise, pereinimese kui ka eaka vaimsele tervisele, samuti tuleb juttu leinaga toimetulekust, peresuhetest ja töötaja vaimse tervise hoidmisest töökohal.

Laupäeval esinevad Arensburgi hotelli konverentsisaalis sotsiaalpsühholoogia õppejõud Signe Sarah Arro, kliiniline psühholoog ja pereterapeut Anna Haasma, lastepsühhiaater Ere Vasli, perenõustaja Daniel Soomer, kliinilised psühholoogid Anna-Kaisa Oidermaa ja Pille-Riin Kaare. Konverentsi modereerivad kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa ja perenõustaja Daniel Soomer.

Print Friendly, PDF & Email