Jäätmejaam mures uue pakendikogumise pärast (2)

Urmas Meerits.
EGON LIGI

OÜ Kudjape Ümberlaadimisjaam teatas, et lõpetab seoses uue pakendikogumissüsteemi käivitamisega 1. oktoobrist Ragn-Sell­silt segapakendite vastuvõtmise.

OÜ Kudjape Ümberlaadimisjaam juhatuse liige Urmas Meerits viitab Saaremaa vallale saadetud kirjas segadusele segapakenditega, mis 1. oktoobrist Kuressaare linnas ja Kudjape asulas juhtuma hakkab, ja lisab, et Tootjavastutusorganisatsioon (TVO) peaks alates oktoobrist tegelema oma kokkukogutava segapakendiga ise ja selle ise ka taaskasutusse suunama.

“TVO-l on kohustus pakendid kokku koguda ja taaskasutusse saata. Kudjape jäätmejaam ei ole selleks ette nähtud,” ütles Meerits Saarte Häälele. Ta lisas, et korraldatud jäätmevedu teostava Ragn-Sell­si kaudu on pakendeid siiski vähehaaval Kudjapele jõudnud. Kuna osal elamutel on juba praegu olemas eraldi konteinerid sorteeritud pakendite jaoks, siis on jaam olude sunnil neid vastu võtnud. Kartuses, et asi võib uue korraga seoses muutuda massiliseks, saatiski Meerits vallale kirja, mis on tema kinnitusel ennetava iseloomuga.

Jäätmete peaspetsialisti Katrin Koppeli sõnul on kahetsusväärne, kui avaliku jäätmejaama teenust osutav ettevõte otsustab jäätmeid vastu võtta valikuliselt. “Kudjape jäätmejaam on Saaremaa kõige olulisem ja suurem jäätmejaam, kus kõigil ettevõtetel ja eraisikutel peaks olema võimalik ära anda kõiki jäätmeid, mis Saaremaa pinnal on tekkinud. Kui mingi konkreetse jäätmeliigiga on probleeme, siis tuleks leida probleemile võimalikult kiiresti lahendus, et kõigi jäätmeliikide vastuvõtmine saaks jätkuda. Selleks ju jäätmejaam loodud ongi,” rääkis ta.

Koppel lisas, et OÜ Saaremaa Prügila peaks andma hinnangu, kas Kudjape Ümberlaadimisjaam OÜ keeldumine ühelt konkreetselt ettevõttelt jäätmeid vastu võtta on nende vahel sõlmitud rendilepinguga kooskõlas või mitte.

OÜ Saaremaa Prügila juhatuse liige Mihkel Paljak ütles Saarte Häälele, et TVO ei saa ümberlaadimisjaama pakendeid niisama lihtsalt viia. Selleks peavad olema lepingud ja tagatud ka nende käitlemine ja ümbertöötlemine. Samas leidis ta, et võib-olla on ümberlaadimisjaama poolne hädakella löömine pisut enneaegne, tuleks 1. oktoober ära oodata ja vaadata, mis siis saama hakkab.
“Oleks pakendil mingi väärtus, siis võtaks seda vastu igaüks, aga pole ju,” sõnas Meerits. Ta tõi näiteks klaaspakendi, mille hind langes äsja kaks korda ehk kaheksalt eurolt neljale eurole tonnist. “Isegi see kaheksa eurot oli naeruväärne summa,” lisas ta. Segapaberi tonnihind on samuti langenud 80 eurolt 30 eurole.

Probleem on Meeritsa sõnul selles, et Euroopast liikusid kasutatud pakendid siiani Hiinasse, kes on nüüd aga ka ise pakenditega kimpus ja neid enam ei impordi. Ja seepärast on ka Euroopa hädas.

“Pakendit pole kusagile panna, teda on raske ümber töödelda. Ta on problemaatiline jääde,” lausus Meerits. Ta lisas, et nii kaua, kui on prügilad lahti, meid prügiuputus siiski veel ei ähvarda.

Print Friendly, PDF & Email