KG-s räägiti koolikiusamisest (8)

RÄÄGIME KIUSAMISEST: Õpilastele käis oma kiusamiskogemusest rääkimas Sirli Loik (paremal) ning hiljem arutati teemade üle koos (vasakult) Kristi Sillarti, Tanel Naano ja Merily Mägiga.
Maanus Masing

Üle-eestilise sallivuspäeva raames arutles 50 noort Kuressaare gümnaasiumis eile koolikiusamise üle ning kuulati ka kogemuslugusid reaalses elus toimunud kiusamistest.

Noortele esinemas käinud Sirli Loik tunnistas, et teda kiusati koolis süstemaatiliselt neli aastat. Alles 9. klassi lõpetamise järel sai ta KG-st lahkuda ja alustada uut ja paremat elu teises koolis.
“Ma olin veidi teistsugune,” rääkis Loik. Kiusamise üks põhjuseid oli vahest see, et kuna teda kasvatasid vanavanemad, ei olnud tema arusaam maailma asjadest ehk sama kui teistel temavanustel.
“Ma näiteks teietasin õpetajaid,” tõi ta näite, mida kaasõpilased toona pahaks panid.

Loik ütles, et kiusamist oli nii füüsilist kui ka vaimset: “Asjade sodimine ja lõhkumine näiteks.” Tema sõnul jätab koolipõlves kiusamise ohvriks langemine jälje kogu eluks. “Näiteks ei tunne ma ennast seniajani mugavalt, kui keegi täiesti süütus situatsioonis minu seljataga sosistab,” tunnistas ta.

Üldiselt on Loik asjast siiski üle saanud. Oma sõnul pole talle probleem toonaste klassikaaslastega suhelda. Pealegi ei osalenud kiusamises mitte kõik klassikaaslased. Samas väldib mingi grupp inimesi teda tänapäevani.

Sirli Loik lisas, et oma läbielamistest rääkima tulek ei olnud tema jaoks väga suur pingutus. “Kui mind kutsuti, siis ma ei arvanudki, et mul oleks mingi suur asi rääkida,” sõnas ta, kuid tema toonane klassijuhataja Kaja Puck arvas teisiti.

Ürituse korraldusmeeskonnas olnud KG huvijuht Kristin Lauri ütles, et nende koolis toimub selline üritus esmakordselt. 50 õpilast KG-st, Vanalinna koolist ja noortekeskusest oli tema sõnul üsna optimaalne arv, et üritus liiga suureks ei paisuks.

Print Friendly, PDF & Email