Hiina superfirma on huvitatud Saaremaa sillast (43)

MUHU RESTOS: Eestlased Kalle Laanet ja Andrus Villem said hiinlaste Song Liqi ja Yufei Tangiga kokku Muhu restoranis Koost.
Erakogu

Muhumaal käisid eile Hiina riikliku ehitusfirma esindajad, kes kinnitasid valmisolekut osaleda Muhu saare ja Mandri-Eesti vahelise silla rahastamisel ja ehitamisel.

“Saaremaa sild muutub reaalsemaks, kui kaasata raha, mis ei koorma Eesti riigi eelarvet. Ja selline võimalus hiinlastega on tekkinud,” ütles eile koos Hiina ettevõtte esindajatega Muhus käinud Andrus Villem, kes oli aastaid tagasi teede- ja sideminister Toivo Jürgensoni nõunik.

Tema sõnul oleks Hiina ettevõte China Construction Communication Engineering Croup CO.LTD valmis silla valmis ehitama kontsessiooni alusel ja pärast kontsessioonilepingu lõppemist jääks rajatis Eesti riigile.

Muidugi ei räägitud esimesel kohtumisel detailidest, nagu kontsessiooniperioodi pikkus või ehituse maksumus, kuid Andrus Villemi sõnul pakkus Muhumaal hiinlastega kohtunud riigikogu liige Kalle Laanet, et Muhu ja mandri vahelise sillaga ei peaks piirduma. Sillaga on vaja ühendada ka Hiiumaa ja Saaremaa.

“Kokku annaksid need mõjusa arenguimpulsi kogu Lääne-Eesti ja saarte piirkonnale,” ütles Saarte Häälele Kalle Laanet.

Andrus Villemi sõnul on tema suhtlus Hiina riikliku ehitusettevõtte tütarfirma esindajatega kestnud pool aastat, eilne kokkusaamine Muhus Liival oli esimene kohtumine riigivõimu esindajatega.

Koos Villemiga sõitsid Tallinnast kohale China Construction Communication Engineering Croup CO.LTD (CSCEC Comm) esindajad Song Liqi ja Yufei Tang.

“Selgelt sai välja öeldud, et nendel on tahe ehitada ja meil on huvi, et ehitataks. Kuidas need soovid kokku klapitatakse, on edasiste arutelude teema,” sõnas Kalle Laanet.

Andrus Villemi sõnul sõltub sillaprojekti käekäik paljuski tuleva aasta märtsis valitavast uuesti riigikogust, selle sillapooldajate ja -vastaste vahekorrast. “Mina usun, et nelja aastaga oleks võimalik juttudest tegudeni jõuda, mis eeldab mõningate seaduste kohandamist. Mis on samuti võimalik,” märkis Villem.

CSCEC Comm on Hiina riikliku ehituskonglomeraadi China State Construction Engineering Corporation (CSCEC) tütarfirma. Hiinas ehitab ettevõte näiteks 90 protsenti riigi super kõrghoonetest (kõrgusega 300 meetrit ja enam), kolm neljandikku suurematest lennuväljadest, pooled tuumajaamad ja iga kolmanda tunneli.

Forbesi andmetel on ettevõttes tööl 270 467 inimest, firma turuväärtus on 40 miljardit dollarit, käive 162 miljardit ja kasum 5,1 miljardit. Forbesi maailma suurfirmade nimekirjas on CSCEC 84. kohal.

Print Friendly, PDF & Email