Septembrist saab haiglas teha uut loote geneetilist testi (1)

Lapseootel naised saavad septembri teisest poolest Kuressaare haiglas teha emale ja lootele ohutut geneetilist testi loote kromosoomhaiguste riski hindamiseks.

Tegemist on sama, NIPTIFY testiga, mida tervisetehnoloogiate arenduskeskuse teadlased koostöös naistearstidega augustis Kuressaare haiglas nädala jooksul tasuta katsetasid.

“See, et testi saab nüüd Kuressaare haiglas teha, on rasedatele kindlasti väga hea uudis ja muudab palju seniseid praktikaid,” ütles Virge Tamme tervisetehnoloogiate arenduskeskusest. “Pidid ju Saaremaa rasedad seni käima loote kromosoomhaiguste analüüsiks verd andmas kas Tallinnas või Pärnus ning vereproovid saadeti analüüsiks välismaale.”

Saaremaal tehtud teste analüüsitakse täppismeditsiini geenilaboris, mis avatakse Tartus 17. septembril.

Kuna haigekassa testi tegemist ei kompenseeri, tuleb selle eest tasuda patsiendil endal.

Kuressaare haigla ravijuhi Edward Laane sõnul on testi omahind 250 eurot. “Minu andmeil on kavas aasta lõpuni pakkuda soodushinda – 150 eurot testi eest –, aga täpsemini saan rääkida siis, kui leping sõlmitud,” lausus Laane.

NIPTIFY on lapseootel naise vereproovil põhinev test, mille kogu analüüs toimub Eestis ja kasutatava tarkvara on loonud Eesti teadlased. Testiga saab tuvastada kolme peamist kromosoomhaigust, kus lootel on ebanormaalne arv kromosoome. Test võimaldab tuvastada Downi, Edwardsi ja Patau sündroomi riski juba raseduse varases järgus, alates 10. rasedusnädalast. Soovi korral määratakse ka loote sugu.

Print Friendly, PDF & Email