Saaremaa meridiaan sai tähistatud (GALERII) (12)

Maanus Masing

Üleeilses õhtupimeduses avati Kuressaare gümnaasiumi taga Saaremaa ehk Arensburgi meridiaani plats.

Arensburgi meridiaani nimetus on tulnud sellest, et 18. sajandil Ivan Kirillovi koostatud atlase kaardil on nullmeridiaaniks loetud meridiaani, mis läbis tookordse Vene riigi kõige läänepoolsemat linna Arensburgi ehk Kuressaaret.

Maapinda paigaldatud metallplaatidele on graveeritud vana kaart, mida läbib valgusjutina meridiaani kujutav joon. Palju on kaheldud, et kas meridiaan jooksis ikka läbi kohast, kuhu plats rajati. KG direktor Toomas Takkis märkis avamisel, et nii kaua, kui pole teada õige koht, ei saa ka ükski koht vale olla. Saaremaa ühisgümnaasiumi füüsikaõpetaja Indrek Peil seevastu märkis, et tema tehtud mõõtmised näitavad küll meridiaani paika täpselt siin.

Fotol annab Takkis Peilile üle sündmust tähistava meene.

Väljakul on ka pingid ja Saaremaa meridiaanist rääkiv infotahvel. Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva raames avatud väljak sai Kodukandi liikumise esindaja Reet Viira käest ka seda sündmust tähistava tahvli.

Print Friendly, PDF & Email