VASTUKAJA: Motivatsiooni ei võeta kelleltki (6)

“Hea Leisi Lapikoja perenaine Maire Forsel, pean vajalikuks vastata teie käredale arvamusloole “Pärast meid tulgu või veeuputus?” (SH, 29.08),” kirjutab riigikogu I aseesimees Enn Eesmaa.

Praegune valitsus ei väida kuidagi uue maksusüsteemi alusel, et rikkus on paha asi, ning veel vähem levitame mentaliteeti, et rikkad on pahad. Tuletagem meelde, et praegune maksusüsteem on kolme erakonna kokkulepe, mis ideaalis võiks laieneda lihtsale astmelisele tulumaksule, nagu seda praktiseerib Läti ja suurem osa Euroopat. Praegune Reformierakonna ühtlase tulumaksusüsteemi idee annab pea 100 eurot juurde nendele, kes teenivad 2100+ eurot aastas – samal ajal meenutagem, et varemalt oli nende plaan tõsta tulumaksumiinimumi 10 euro kaupa aastas!

Toote oma artiklis välja, et mida rohkem inimesele niisama antakse, seda mugavamaks ta muutub. Uus maksusüsteem annab küll olulised kuni 64 eurot paljudele juurde, kuid vaadates majanduse kiiret kasvu, siis ei tee see raha kellestki üle öö rikkurit, vaid annab elamiskõlblikuma elu. Kui selle arvelt peab 1776+ eurot teeniv inimene kuni 36 eurot ära andma, siis pole valitsuse poolt tegemist kellegi mõnitamisega ega pahaks nimetamisega. Samuti pole keegi nimetanud 1200+ eurot saajaid rikkuriteks. Tuletaksin meelde, et praeguse maksureformiga võitsid kõik, kel sissetulek kuni 1776 eurot.

Tasuta bussisõit on viimase kahe kuu jooksul sõitjate arvu hüppeliselt tõstnud ning on piirkondi, kus bussidest tuleb puudu. Riigi dotatsioon oli juba varem nii Saare- kui ka Hiiumaal üle 80% ning üleminek piletivabale sõidule ei tähenda saarte puhul kaotsi minevaid miljoneid! Samuti ei võeta seda raha liinide tihendamise või teede korrashoiu arvelt. Võrdluseks, et selle asemel võiks valitsus alampalka tõsta – seda ei määra vabariigi valitsus.

Kokkuvõtvalt soovin tõdeda, et andes inimestele elamiskõlbulikumad tingimused ning võimalused juba täna ja praegu, ei võta see kelleltki motivatsiooni elus edasi pürgida. Elu on keerdkäike täis ning kunagi ei tea, millal keegi meist väikest abi vajab – lähedaste, omavalitsuse või riigi poolt!

Print Friendly, PDF & Email