Kuressaarde maeti potikujuline ajakapsel

MEREHÕNGULINE: Eksperimentaalahjust vastselt välja võetud päästerõngakujulise jalaga savipott.
ERAKOGU

Eesti sünnipäevale pühendatud kunstiprojekti “Tuleraamat” raames valmis läinud reedel Kuressaare lossihoovis savipott, mis lossi lähistel tulevaste põlvede tarbeks maasse kaevati.

Maila Juns-Veldre

Pott on valmistatud Saaremaa savist, mis võeti Ratla külas Kustavi talu maadelt. “See on minu esivanemate maa,” lausus projektis osalenud Kuressaare ametikooli keraamikaõpetaja Maila Juns-Veldre (fotol).

“Selle objekti kuju oli minu valik. Lähtusin lihtsast vormist, mis sarnaneb aegade alguse vormile,” selgitas ta. Päästerõngakujuline jalg tulenes aga sellest, et ka ülejäänud raamatu kujundus ja keraamilised objektid olid saare- ja mereteemalised.

Asuurkeraamika stuudio kunstnikud Urmas Puhkan, Kärt Seppel, Aigi Orav, Külli Kõiv, Lauri Kilusk, Kadri Pärnamets ja Sergei Isupov rändasid läinud nädalal EV100 projekti raames valmistatud eksperimentaalse keraamikaahjuga läbi Eesti, kasutades kohalikku ressurssi, savi, ning salvestasid sellesse erinevaid hetki oma kohtumistelt.

Igas peatuskohas valmis koostöös kohalikega saviobjekte, mille kaudu jäädvustati olulisi hetki tänapäeva Eestist, tegijate rõõme ja muresid, nende käte puudutust. Need omamoodi EV100 ajakapslid põletati eksperimentaalses keraamikaahjus, mis lõpptemperatuuri saavutamisel hõõguvana publiku silme ees avati.

Peale põletust kaevati objektid maa sisse, et vahendada EV100 sõnumit tulevastele põlvedele.

Print Friendly, PDF & Email