JUHTKIRI: Ühtlustamise hookus-pookus

Sel aastal on Kuressaare lasteaedadesse minevate laste vanematele hea uudis: lasteaia kohatasu on kuus tunduvalt väiksem. Kui enne oli see alampalgast üheksa protsenti, siis nüüd kaheksa. See tähendab nüüd igas kuus viis eurot väiksemat summat. Kas pole tore?

Lasteaia kohamaksu arvestamine käib kuu kaupa. Halva üllatusena tuleb see, et nüüd on neid kuid 9 asemel koguni 11. See tähendab hinna languse juures kokkuvõttes ikkagi 35 eurost hinnatõusu. Esimese hooga võtab pead kratsima. Kuidas siis nii, et odavam asi kokkuvõttes kallimaks läheb? Tundub nagu korralik hookus-pookus.

Tegelikult pole see illusioon, vaid suures vallas toimuv ühtlustamine. Kes mäletab ühinemisprotsessi, siis räägiti ikka sellest, kuidas ühtlustatakse kodaniku kasuks. Praegu tundub küll asi veidi teises suunas minevat. Selle loogika järgi peaks siis Kuressaares kohamaks tulevikus olema Tornimäele sarnaselt 10 eurot kuus.

Pahameel on mõistetav. Vald on hakanud asja ajama valest otsast. See teema ei ole koht, kus hookus-pookust teha. Pigem tuleks seletada, mis on selle triki taga. Lasteaedadel on olemas hoolekogud, kes esindavad lapsevanemaid. Kui on põhjendatud plaan, saab sellest aru ka enamus lapsevanemaid. Vähemalt on nad teadlikud, sest maksavad nad hiljem kõik. Muud võimalust eriti ei ole.

Print Friendly, PDF & Email