Saaremaa karu sugu ikka veel segane (6)

EMANE VÕI ISANE? Selles on küsimus.
ERAKOGU

Mihkel Tarvise rajakaamera poolt üles võetud ja sotsiaalmeedias jagatud pilt Saaremaa karust on tekitanud loodushuvilistes elevust, kuna sellel paistaks just nagu isakaru sootunnused.

Tarvis ise nentis, et looma kõhu all midagi paistab, aga aru ei saa, kas ta on isa- või emakaru. ”On see nagaan, nisa või takjas,” lausus ta. Ka karusid hästi tundev Mati Kaal ei julgenud foto põhjal öelda, et tegu on isasloomaga. Küll aga märkis ta, et loom on noor ja paistab heas toitumuses. Kaal lisas veel, et reeglina on sellised ”hulkurid” pigem just noored isased, kes endale uusi elupaiku otsivad.

Pilt on kaamerasse jäädvustatud juba juulikuus, aga kätte sai Tarvis selle alles läinud nädalavahetusel, kui käis kaamera patareisid vahetamas. Kaamera ise paikneb Sääre külas kahe rannakaitsepatarei vahelisel metsasel alal. ”Patareid said tühjaks ja palavaga ei tahtnud neid vahetama minna. Laupäeval käisin ära,” rääkis Tarvis.

Karust on siiski vaid üksainus ülesvõte. ”Ta on sealt eest läbi jalutanud, ega kaamera poleks ilmselt rohkem pilte jõudnud teha ka,” selgitas Tarvis. 16. juuli õhtul kell kuus tema Sääre küla rajakaamerasse jäänud pilt klapib sel ajal mitmed korrad märgatud karu liikumispiirkonnaga. Teda nähti kõigepealt Mõntu pargis, siis on ta kaamera eest läbi jalutanud ja seejärel (23. juulil – toim) märgati teda ka Hänga külas vana meiereihoone juures.

Print Friendly, PDF & Email