JUHTKIRI: Traagelniidid ragisevad (5)

Saaremaa valda on olnud vaid pool aastat, kuid juba on hoogu kogumas sündmused, millele skeptikud viitasid juba enne suurt ühinemisõhinat. Kuigi meid kõiki ühendab sõna saarlane, ei ole me siiski teps mitte ühe vitsaga löödud.

Oma ajalooliste ja ka geograafiliste iseärasuste tõttu on Saaremaa erinevad kandid ikkagi kaunis erinevad ja neid erinevusi ei ole isegi mitte haldusreform suutnud inimestelt maha lihvida. Pigem vastupidi.

Ühinemisega on kaasnenud Saaremaa erinevate piirkondade eneseteadvuse kasv, suure ja ühise asemel tugevneb kogukondlik, et mitte ütelda kihelkondlik “separatism”.

Nähtamatu punase joonena juba omaaegsest Saaremaa omavalitsuste liidust läbi jooksnud linna- ja maameeste nagistamine on samuti saanud selged poliitilised piirjooned.

Erinevate kogukondlike ja majanduslike huvide, erineva kultuuritausta kokkutraageldamine sundreformi ja lubadustega oli üks asi. Teine lugu on kogu see kirju lapitekk koos hoida, nii et kellegi varbad ei külmetaks või et keegi üldse teki alt välja ei jääks.

Print Friendly, PDF & Email