Muinastulede öö tuleb varasemast pidulikum (9)

Mairold Vaik

Pidulikum tõesti, seda on juba mitmeid päevi ette tunda ja läbi terve suve. Tähistame seda õhtut ju riigi sajanda sünnipäeva aasta suvise peonädalaga koos, kirjutab Mairold Vaik.

Pidulik tunne tekib sel õhtul teadmisest, et meid on palju, kes mere äärde tulnud. Rõõmsaks muutub meel, kui tean, et mu sõbrad ja lähedased, kellega hetkel koos ei ole, üle mere või vaateulatusest kaugemal rannal meiega koos mere ääres on ja oma lõkke süütavad.

Pidulikuks teeb selle sündmuse ka loodus ja meri ise. Igal aastal on päikeseloojangu ajaks enamikes randades tuul raugenud, vihm taandunud ja isegi pilved hajunud. See on muidugi augustiõhtutele iseloomulik, et olgu päeval ilm milline tahes, õhtuks läheb ikka ilusaks. Mulle meeldib ühe sõbra öeldud mõte, et kui ümber Läänemere on nii palju inimesi positiivsete ja sügavate mõtetega, siis rahuneb ka meri ise. Ehk sel õhtul koos tulelauluga rahuneb meri taas.

Vahel mere ääres lähevad mõtted ka nukratele radadele. Mõtlen alati neile, keda meie hulgas enam ei ole. Mõtlen ka meremeestele, kes sel hetkel merel tööl ja ei saa kodus olla. Ilmselt tõsised mõtted tekivad vaikuses ja rahulikus atmosfääris, aga see ei vähenda pidulikkust mu sees.

Selle aasta muinastulede öö kuupäevale satub taevasse ka veel täiskuu tipphetk ja loodan, et praegu kestev tähesadu jätkub ka sel õhtul. Mõned võivad märgata virmalisi, kui taevas on selge, ja ka helkivaid ööpilvi, kui on pilvesäbru. Ka augustiõhtute päikeseloojangud on alati üllatavad ja on juba eelnevatel nädalatel meid köitma asunud.

Nädal on pidulikult alanud ja laupäeval päikeseloojangul lõkke juures meenutame seda ja kogu me riigi pidulikku sünnipäeva-aastat. Kui kõige muu juures muinastulede öö kujuneb veel EV100 suurejoonelise suvise sünnipäevanädala kulminatsiooniks, siis kõike eeltoodut arvestades võib isegi pidulikkuse üledoosi saada.

Hoiame merd, mis meid ühendab! Hoiame Eestit!

Saaremaal Mändjala rannas esitab Marek Sadam tulelaulu, mida lauldakse üle Eesti oma lõkke juures ja omal viisil. Kell 20.45 esitatakse laulu ka Kadi raadios.

P.S. Ilusa ilma tellisin ka selleks õhtuks ära.

Print Friendly, PDF & Email