Saarlase osalusega kunstiprojekt stardib Saksamaal

MERE VARJUD: Ivar Kaasiku litograafiline leht kujutab mere kaudu vabadust selle erinevates varjundites.
EESTI LITOGRAAFIAKESKUS

Miljonit külastajat jahtiv Eesti kunstiprojekt, kus osaleb ka Saaremaalt pärit kunstnik Ivar Kaasik, alustab tuleval nädalal maailmaturneed Münchenist.

20 Eesti tippkunstnikku on alates möödunud aasta augustist Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud kunstiprojekti “Vabadus 21. sajandil” raames loonud Eesti Litograafiakeskuses sadat kunstikogumikku, millest igaühes on 20 suuremõõdulist vabadusest inspireeritud teost. Esimesena näidatakse ühte kogumikku välispublikule 29. augustil ajaloolises Müncheni Künstlerhausis, kus algavad samal ajal ka rahvusvahelised litograafiapäevad.

Praegu Berliinis elav ja töötav Ivar Kaasik ütles Saarte Häälele, et tema litograafiline leht “Varjud veel” (“Shadows on the water”) kujutab merd. “Vabadus on nagu meri. Üksikud lained kauguses jäävad märkamatuks, aga randudes saavad nad jagu ka kõige suuremast takistusest,” avas ta oma teose saamislugu.

“Ma olen sündinud saarel. Keset merd. Ümberringi tuuled ja vesi. Alati, kui ma saarelt lahkusin, saatis mind keset laineid vabadus. Lapseeas oli see uudishimu, vanemaks saades on sellest saanud rituaal. Vaadata neid laineid ja mõlgutada omi mõtteid. Tihti on need mõtted elust, ka vabadusest. Sest mis on elu ilma vabaduseta. See oleks nagu saar ilma mereta. Kusagil kuival, ilma horisondita ja ilma laineteta,” selgitas Kaasik.

Kunstnik märkis, et ka kõige vaiksema ilmaga on rannas lained. Meri on sile kui peegel, aga ikka on kuulda lainete loksumist. “Nii on ka vabadusega. Kord on ta vaikne, siis jälle kõrvulukustav. Minu lapsepõlve lained olid vaiksemad ja tumedamad kui kaevupõhi. Hiljem, vanemaks saades, aga nagu laeva vari veel. Sellest räägib ka minu litograafiline leht “Varjud veel”,” lausus ta.

Kaasik on merd maalinud ka varem, kuid seekordne litograafiline väljund on tema jaoks esmakordne. Autori arvates tuleb sellele ka järg. Ka tema uusim, ligi kahekümne maaliga näitus Saksamaal Weinheimis on pühendatud merele.

Mais oli Kaasikul aga Pärnu linnagaleriis isikunäitus “Legend. Pärnu pommitamine”, kus eksponeeriti tema viimase nelja aasta maale.

Print Friendly, PDF & Email