Noortalunik soovib Saaremaale pojengiistanduse rajada

Möödunud aastal noortaluniku toetust saanud Saaremaa Puukool OÜ soovib Saaremaale rajada pojengiistanduse ja taotleb pojengidele toetusõigust.

Maaeluministeeriumile saadetud kirjas teatab Saaremaa Puukool OÜ juhatuse liige Marko Toomere, et tema eesmärk on rajada Saaremaale 3 ha suurune ja kuni 3000 taimega pojengiistandus ning pakkuda pojengidest valmistatud kreeme ja muud kosmeetikat. Oma eeskujuna nimetab Toomere Uus-Meremaa ettevõtet Dove River.

Toomere sõnul rajatakse istandus mitmes osas ja esimene osa pojengidest istutatakse maha sügisel 2018. Kirjas palub Toomere lisada põllukultuuride, püsikultuuride ning ravim- ja maitsetaimede mahepõllumajanduse kultuuride nimekirja rohtsed pojengid, ITOH-hübriidpojengid ja puispojengid. Nimekirja lisamise eesmärk on saada pojengid toetusõiguslikuks kultuuriks MAH- ja teistes MAK-toetustes.

Toomere annab teada, et pojengide juurtest, õitest ja lehtedest valmistatakse drooge ja maitseteed, õisi müüakse lõikelilledena floristidele. Pojengide kasvatamine lõikelilledeks on Toomere sõnul mitmes kohas maailmas toonud maapiirkondadesse uue elu ja elavdanud kohalikku majandust, nagu näiteks USA-s Alaskal. Hollandis kasvatatakse aastas umbes 17 miljonit pojengiõit lõikelilledeks.

Pojeng on kõige pikaealisem püsikultuur, tema eluiga võib ulatuda 30–100 aastani. Pojeng on suurepärane õietolmutaim mesilastele ja teistele tolmeldajatele.

Telefoni Marko Toomere vastu ei võta, kuid tema ministeeriumile läkitatud kiri on erakordne selles mõttes, et kui taotlus mahub lahedasti ära kahele leheküljel, siis pojengidega seotud kirjanduse loetelu võtab enda alla lausa 13 lehekülge.

Toomere partneriks MTÜ-s Horizon on Rain Arro, kellele kuulub Ansi külas tegutsev Saaremaa Loodus ja kes sai samuti 40 000 eurot noortaluniku toetust. Plaanis on rajada ravi- ja maitsetaimede kasvatus 4 ha suurusel alal. Kui veel möödunud sügisel lubas Arro oma plaanidest ajalehele pikemalt rääkida, siis viimased pool aasta ta ajakirjaniku kõnedele enam ei vasta.

Print Friendly, PDF & Email