Lossis tuleb aegade üks kalleimaid näitusi (5)

ENNE TEELEASUMIST: Eile hommikul panid Taniel Vares (vasakul) ja Peter Mustonen näituse Pärnus Punases tornis kokku, et see Saaremaale toimetada.
ERAKOGU

Tuleval reedel avatakse Kuressaare lossis ajalooliste turviste ja relvade näitus “Kings and Guards” (“Kuningad ja sõdurid”), mis väärtuse poolest on muuseumi ajaloo kalleimaid väljapanekuid.

Soome hobiajaloolase Peter Mustoneni erakogust saab näha üle saja originaaleseme, mis valdavalt pärinevad aastatest 1400–1800, kuid on ka mõningaid eksponaate suisa 6. sajandist. Mõõgad, kilbid, raudrüüd ja palju muud sõjavarustust, mille näol on tegemist omaaegsete relvaseppade käsitööoskuste ehedate näidistega.

Saaremaa muuseumi kultuurharidustöö osakonna juhataja Taniel Vares märkis, et väljapanek koosneb kahest osast – Euroopa ja Idamaade esemetest. See annab hea võimaluse kõrvutavalt vaadata, kuidas turvised ja relvad on erinevates maailmajagudes arenenud.

Samuti on näitusel väljas esemed, mille on valmistanud ühe meistriperekonna kaks erinevat liiget. “Isa ja poeg on teinud samale kuningaõukonnale relvad ehk üheskoos on esindatud kaks erinevat põlvkonda, mis on üsna ainulaadne,” märkis Vares.

Kogus on erinevaid turviseosi ja relvi, mis on kuulunud nii kuninglike perekondade liikmetele kui ka nende ihukaitsjatele. Kuna tegu on hästi säilinud originaalesemetega, siis näitavad need ilmekalt tolleaegsete relvaseppade lummavaid oskusi oma tööde viimistlemisel ja kaunistamisel. “Seda peent kunsti võiksid tulla vaatama ka need, kes relvadest ei huvitu, kuid oskavad hinnata vaeva ja meisterlikkust, mis nende valmistamisse on pandud,” nentis Vares.

Mustoneni kollektsiooni esemed maksid palju juba siis, kui need valmistati ja on veelgi hinnalisemad praegu. Vares ei soostunud täpsustama kollektsiooni väärtust, kuid ütles, et see on väga kallis ja ilmselt kõigi aegade hinnalisim kogu, mida Kuressaare lossis on näidatud. Näitusel saab soetada sellega seotud meeneid, nagu postkaardid, T-särgid, magnetid jm. Kohapeal on ka fotonurk ja võimalus ühte-teist selga proovida. Vares märkis, et turviste näitusel on eraldi pilet, millega muuseumisse ei pääse.

Näitus jõuab meieni tänu Varese isiklikule tutvusele Mustoneniga. Ta nentis, et paarikümneaastase kogumise järel on mehel esemeid lõpuks sellisel hulgal, et neid saab ka eksponeerida. Pärnu Punase torni järel on Kuressaare loss teine koht, kus kollektsiooni näha saab. Peter Mustonen on ka hinnatud ekspert, keda tihti kutsutakse vanu turviseid ja relvi hindama.

Print Friendly, PDF & Email