JUHTKIRI: Salme muistsed tuuled

Täna Salmel püstipandav kolmas viikingiturg on juba kümne aasta taha jääva laevaleiu otsene tulemus.

2008. ja 2010. aastal Salmel päevavalgele tulnud laevmatuseid nimetatakse viimaste kümnendite olulisemateks leidudeks viikingite uurimises. See on mahukas töö, mille lõppu ei oska keegi ennustada. Õnn, et kahe aasta eest sõlmitud Tallinna ülikooli ja Uppsala ülikooli koostöölepinguga on veel paariks aastaks tagatud viikingileiu uurimise püsiv rahastus.

Selle kõrval on hea näha, et viikingiteema ka laiema üldsuse tasandil Saaremaal üha tugevamaid juuri ajab. Ehitatakse viikingipaate, suisa suuri viikingilaevu ja järjest tugevamaid juuri ajab Salme liivasesse pinnasesse viikingiturg kõige selle juurde kuuluvaga. Meie muistsete esiisade jalajälgi võib leida kõikjal ümber Läänemere. Selle üle tuleb varjamatult uhke olla ja aegu, millest saagad jutustavad, julgesti meenutada.

Print Friendly, PDF & Email