Autokütused saavad uue märgistuse (7)

VÕTAB RAHULIKULT: Andres Toom kütuste tähistamise muudatustes probleemi ei näe.
MAANUS MASING

Autojuhtidel tuleb peagi selgeks õppida uus kütusemärgistus, sest tavapärane E95 ja E98 asendatakse uutega.

Euroopa Liidu tanklates vahetatakse seni kehtinud märgistused välja uute vastu, et aidata tarbijatel valida kogu Euroopas oma sõidukile sobilik kütus. Märgistus peaks olema uutel sõidukitel ning bensiini-, diisli- ja gaasi- (vesinik, CNG, LNG, LPG) tankuritel kõikjal Euroopa tanklates alates 12. oktoobrist 2018.

Kuni selle kuupäevani kestab üleminekuperiood, kus kütusemüüjad saavad uut märgistust tutvustada. Bensiinijaamades kantakse uus märgistus tankuritele ja tankuripüstolitele. Märgistused on samasuguse kuju ja väljanägemisega, nagu on paigaldatud sõidukite kütusepaagi korgi juurde. Erinevus võib olla ainult suuruses. Tanklates võib lisada täiendavat informatsiooni, mis on vastavuses rahvusvaheliste nõuetega ja kohalikus keeles. Ka mõned sõidukitootjad on juba alustanud märgistuse lisamist oma viimastele mudelitele.

“Uute märgistuste kohta on kehtestatud kindel standard,” ütles Eesti õliühingu tegevjuht Toomas Saks. “Eesti ei ole seda veel omaks võtnud ja see on vabatahtlik dokument, mille saab kohustuslikuks teha seadusandliku aktiga. Eestis hakkab süsteem kehtima siis, kui meil on 10 protsenti biokütuseid, ja see on 2020. aastal.”

Eraldi kujundatud märgistus tuleb nii bensiinile, diislikütusele kui ka gaasile (vesinik, CNG, LNG, LPG).

Mootoribensiini märgistus on ringikujuline. E-täht hakkab märgistama biokomponenti kütuses ehk siis uued tähistused on E5, E10 ja E85. E10 tulekul ei saa mõned autod bensiini 95 enam kasutada.

Diislikütuse märgis on ruut. B-täht märgistab biodiisli kogust diislikütuses ehk siis B7 ja B10. XTL märgistab sünteetilist diislikütust, mis ei ole toodetud toornaftast. Saks ütles, et Eesti õliühing on seda muudatust toetanud, sest vahepeal on märgistamine muutunud päris segaseks.

“Oleme teinud oma liikmetele selgeks, et see üleminek tuleb ära teha, ja ma arvan, et tarbija seisukohast on see igati hea variant, kui Eestis on sama tähistus, mis Ungaris või Saksamaal,” lausus ta, lisades, et üleminekuaega on küll ja veel.

Kuressaares Neste tanklas eile oma autole kütust tankinud Andres Toom ütles, et tema muudatustes probleemi ei näe. “Ju siis antakse teada ja pannakse märgid peale, sisuliselt ju midagi ei muutu,” sõnas ta.

Uus märgistus võetakse kasutusele 28 Euroopa Liidu riigis, samuti Norras, Islandil ja Liechtensteinis. Lisaks veel Makedoonias, Serbias, Šveitsis ja Türgis.

Print Friendly, PDF & Email