Karistus vaid joobes juhtimise eest (2)

Pärnu maakohus karistas aastase tingimisi vangistusega meest, kes juhtis kevadel Reo külas purjuspäi autot, millest välja hüpanud naine sai surma.

Mees sai karistada ainult kahepromillises joobes juhtimise eest, naise autost väljahüppamine loeti õnnetuseks, kirjutas Postimees.

“Uurimise käigus leiti, et hukkunud naine ja roolis olnud mees tarvitasid ühiselt alkoholi ning istusid siis koos autosse, et sõita tuttava juurde. Teel tabas juhti lisaks joobele, kuid võimalik, et just joobe tõttu terviserike, mistõttu ta ei suutnud autot turvaliselt juhtida ning sõiduk kaldus teepeenrale kord ühele, kord teisele poole teed. Võimalik, et juht kaotas teadvuse. Tõenäoliselt kartis naine liiklusõnnetust ja otsustas teel kontrollimatult liikunud sõidukist välja hüpata,” selgitas prokurör Rainer Amur.

Naine suri autost väljakukkumisel saadud vigastustesse. Uurimise käigus ei leitud mingeid jälgi vägivallast või kokkupõrkest autoga. Ekspertiis selgitas hiljem, et auto roolis olnud Arbo oli kahepromillises joobes.

“Joobes juhiga autosse teadlikult istunud naise pani autost välja hüppama asjaolu, et juhil tekkis lisaks joobele ootamatu terviserike, mistõttu auto liikus teel kontrollimatult. Seos purjus juhi terviserikke ning naise autost väljahüppamise ja tema hukkumise vahel ei ole piisav, et süüdistada meest surma põhjustamises. Tuletan meelde, et meie kõigi kohus on mitte lubada liiklusesse purjus juhte ning veel vähem tohib istuda purjus juhiga sõidukisse,” ütles Amur

Autojuht peab veetma seitse päeva trellide taga ega tohi kaks aastat alkoholi tarvitada. Ühtlasi võttis kohus mehelt viieks kuuks sõiduki juhtimise õiguse, mis hakkab kehtima pärast seda, kui ta on oma reaalse vangistuse ära kandnud. Ka konfiskeeris kohus Arbo kasutuses olnud Ford Mondeo.

Print Friendly, PDF & Email