Merekultuuri selts lõi käed Angola-Eesti sõprusühinguga

Laupäeval hotell Meri konverentsisaalis toimunud mereajalookonverents läheb ise ajalukku Saaremaa merekultuuri seltsi (SMKS) ja Angola-Eesti sõpruse seltsi koostöölepingu allkirjastamisega.

SMKSi juhatuse esimees Rein Sepp ja MTÜ Angola-Eesti Sõpruse Selts eestvedaja Raul Joao rõhutasid Eesti ja Angola meremeeste kauaaegseid sidemeid. Aastakümneid tagasi andsid Eesti kalamajandite spetsialistid, sealhulgas Saare Kaluri esindajad, oma kogemusi edasi Angola kaluritele.

Lepingu sisust rääkides rõhutas SMKSi esimees Rein Sepp kahe ühenduse vahelist merekultuuri alase informatsiooni vahetamist erinevates valdkondades. Mõlema riigi esindajad peavad vajalikuks tutvustada teineteisele meremajanduslikke traditsioone, samuti merehariduse tegevussüsteeme, üldse kõike merendusse puutuvat. Ühiselt püütakse edaspidi korraldada mitmesuguseid teemapäevi ja kultuuriüritusi. Eesmärgiks võetakse ka riikide parlamendiliikmetele koostööalaste seisukohtade tutvustamine.

Seekordsel konverentsil andsid lektorid ülevaate saja-aastasest merendusalasest tegevusest Saaremaal. Avaettekande tegi mereajaloolane Bruno Pao, kes andis põhjaliku ülevaate Eesti vabariigi iseseisvumise järgsest merendusalasest tegevusest.

Eestlastest laevaomanikest ja kahe maailmasõja vahelise aja kaubandusest kõneles Salava esimees Urve Vakker. Nõukogudeaegsest merendusest tegi lühiülevaate ajaloolane Priit Kivi. Taasiseseisvumise aegsest laevanduse arengust rääkis Tõnis Rihvk.

Hiidlaste merendusalastest ettevõtmisest pajatas Endel Lepisto Pühalepa vanameeste klubist. Hiiumaal sündinud, Saaremaal elanud ja praegu Belgias elav Ati Maripuu rääkis oma vanaisast, kogenud meremehest.

Print Friendly, PDF & Email