Ei paremat… kui südasuvel Saaremaal (1)

Salme Keskpäeva- ja Viljandi e-klubi sõpruskohtumine leidis aset Salme rahvamajas. Selle salvestus kõlas Kadi raadio “Külavahelugudes” juba 28. juulil. Selle loo kirjapanijal õnnestus saadet järele kuulata internetist 7. augustil. Siinkohal Viljandi rahva siiras tänu ajakirjanik Aare Lainele, kes oli kogu õhtu materjali kokku miksinud nauditavaks raadiosaateks ja loomulikult ka Kadi raadiole.

Oleksin südametu, kui jätaksin ütlemata tänusõnad suurepärase vastuvõtu korraldamise eest Keskpäevaklubi “diri­gendile” Valve Reedele ja ta tiimile.

Meie kahepäevase reisi eesmärk oli ühendada huvitav kasulikuga. Kui sõprusõhtu Salmel oli põnev ja huvitav, siis Muhu-, Saare- ja Sõrvemaa avastamine kasulik.

Jaanalinnutalus Nautsel rääkis meile põnevaid seiku lindude-loomadega peremees Elmet Erik, kes abikaasa Helenaga peab minifarmi juba 19 aastat. Nii mõnigi meist nägi esmakordselt nandusid, pruunkänguruid, alpakasid ja sebrasid.

Põgus peatus Koguval, et otsida üles Juhan Smuuli pronkskuju kajakaga ning silmitseda eriti Smuuli sõrmi, mis olid kujuri poolt Lenini kujult “ära aetud” ja Smuulile “kleebitud”. Edasi läks sõit mööda Presidendi alleed Väikese väina tammile ja läbi Orissaare ning mööda mereäärset maalilist teed Angla Tuulikumäele. Angla pärandkultuurikeskuses jutustas peremees Alver Sagur tuulikute renoveerimisloost ja uue maja, majutus-toitlustamiskoha rajamisest, kus ehituskivina on kasutatud kohalikku tooret, dolomiiti.

Kuressaarde siirdusime piki Leisi-Upa maanteed, mille äärde jäi ka Nõmmiku-aegadest tuttav koht – Uduvere, aga kahjuks pole sel kohal Ärni-lugudega midagi ühist. Kuressaaret tutvustasid meile Saaremaa pensionäride ühingu juhatuse liige, giid Tiiu Kallas ja Valve Reede, mõlemad tööelus endised pedagoogid.

Reisi teine päev kulus Valvega, mu hea kursusekaaslasega Tartu peda päevilt, Sõrvemaa avastamisele. Vaatasime üle merevärvides ja viikingitehõngulise Salme põhikooli, kus fua­jee trepid ja lainetav mereranna-põrand koos seinamaalinguga jätsid unustamatu mulje. Järgnes tunnike Valve ja Jaanus Reede suvekodu aias, ikka Salmel. Fantastiline iluaed muinasjutulise suvemaja ees!

Edasi giid Valvega Sõrve säärele piki rannaäärset kruusateed, millest vasakul laiuvad kiviklibused ja kadakased elamuteta väljad. Ometi elas selles paigas enne Teist maailmasõda ca 4000 inimest. “Sõrve põrgut” meenutavad nüüd vaid jupikesed tankitõkkeliinide kolmnurkadest, Stebeli rannakaitserajatiste jäänused ja Tehumardi öölahingu hiidobelisk.

Järgmine peatus Jämaja kalmistul. See korrastatud rahupaik on Eesti kõige veelähedasem kalmistu, kus kogu aeg kõlab meremuusika.

Nägime ära ka Kreeka laeva Volare asukoha, kus alus 38 aastat tagasi karile jooksis. Järgnevalt põgus pilk Sõrve tuletornile, Stebeli rannakaitserajatiste jäänustele, Mõntu kaunile sadamaalale ning siis Iide külla, et osa saada Carl Oswald Bulla majamuuseumi avapidustusest.

Lahkusime sealt ajanappuse tõttu, et jõuda kokkulepitud ajaks Kaali. Peakraater on põua tõttu muutunud kurvaks veesilmaks, ometi elab seal rõõmsalt kolm perekonda valgeid vesiroose.

Veel peatus Liival, Muhumaa keskuses, et võtta kaasa ettetellitud 45 ehtsat Muhu Pagari maitsvat seemneleiba ja siis laevale. Kes selle reisikesega avastas enda jaoks uut, kes värskendas mälu – igatahes soovitan soojalt: PUHKA SAAREMAAL, SAAREMAA ON ILUS!

Ella Ruus,
Salme Keskpäevaklubi sõprade, e-klubi eestvedaja Viljandist

Print Friendly, PDF & Email