Saaremaa kodutütred käisid traditsioonilises Tallinna-laagris

Kuus Saaremaa ühisgümnaasiumi tüdrukut osales augusti alguses Tallinnas Jakob Westholmi gümnaasiumis korraldatud üle-eestilises kodutütarde laagris.

Eesti 4000 kodutütrest kogunes laagrisse üle saja hakkaja tüdruku, nende hulgas Kristina Lõbus, Hanna Saaretalu, Marta Reial, Olivia Laidma, Karoliina Tamm ja Eliise Kask SÜG-ist. Saatjana oli kaasas kodutütarde juhendaja Merle Prii.

Esimesel päeval saime külastada Tallinna loomaaeda, kuhu oleksime jäänud tundideks, aga kahjuks sai aeg otsa. Pärast Rocca al Mare keskuse külastust kogunesime bussidesse, et sõita tagasi koolimajja. Õhtul toimus kodutütarde vormide ülevaatus. Kõik pidi olema korras: kaks punutud patsi, vormimüts, kollane rätik, vormipluus ja must seelik, vöökott, nahavärvi sukkpüksid ja mustad kingad.

Vormis läbi linna

Järgmisel hommikul oli äratus kell 8. Panime vormid selga ja kogunesime koolimaja ette. Seal jaotati meid gruppideks, et külastada riigikogu, Kaitseliidu peastaapi ja Stenbocki maja. Uhke oli kõndida kodutütarde vormis läbi Tallinna.

Toompea lossis tutvusime riigikogu tööga, samuti kogu kompleksi ajalooga. Kaitseliidu peastaabis nägime kodutütarde ja noorkotkaste juhtimissüsteemi. Saime teada, et igaühel on oma piirkond, kus ta liikuda tohib, samuti ei saa majja igal ajal sisse. Stenbocki majas oli Hannal võimalus otsuse langetamise haamriga lüüa. Tavaliselt saab seda teha peaminister.

Pärast lõunasööki läksime Tallinna teletorni ja botaanikaaeda. Teletornis tutvustati meile maja sünnilugu ja näidati üks humoorikas filmilõik, juba hetk hiljem saime 170 meetri kõrguselt vaadet nautida.

Küünal presidendile

Pärast botaanikaaia külastust läksime Metsakalmistule, kus üks kodutütar igast ringkonnast sai süüdata endistele Eesti presidentidele Konstantin Pätsile ja Lennart Merile küünla. Meie rühmast süütas küünla Hanna. Pärast hetke, kui olime mõtetes nendega, naasime koolimajja, et täita kõhud ja teha midagi lõbusat – läksime kinno.

Kolmanda laagripäeva hommikul ootas meid ekskursioon Kadriorgu. Kunstimuuseumis anti meile ülevaade kogu majast. Vabariigi presidendi kantseleis näidati presidendi tööruume, räägiti ajaloost ja tänapäevast. Õhtul külastasime Rocca al Mare vabaõhumuuseumi. Viimasel laagripäeval külastasime Miinisadamat, tutvusime mereväebaasiga, tuukrite tööga, miinijahtijaga Ugandi ja sõitsime tuukrilaevaga.

Hanna Saaretalu
Eliise Kask

Print Friendly, PDF & Email