Saaremaa Kapp 2018: Väheldane, aga tubli (1)

Nii vähe mehi kui seekord (15) mängis Saaremaa Kapa kabeturniiril viimati üheksa aastat tagasi. Naiste osas püstitati omamoodi antirekord – neid oli vaid kaks, aga mõlemad tugevad meistrid. Vähemalt rahvusliku meistri järk oli 11 osavõtjal, seega polnud turniiri tasemele midagi ette heita.

Reede hilisõhtuks oli kuue vooru järel neli punkti koguni neljal kabetajal, kuid sisuline liider oli meister Raivo Rist Hiiumaalt, kellel oli juba läbitud ka vaba voor seoses paaritu arvu osalejatega. Teiste seas oli tal kirjas võit ka tugeva Läti meistri Zigmars Rumbenieksi üle.

Vaatamata ebaedule omavahelises partiis juhtis laupäeva õhtuks 12 vooru järel juba Rumbenieks 9 punktiga. Raivol oli punkt vähem, kuid endiselt ka üks partii vähem mängitud. Kolmandat kohta jagasid 7,5 punktiga meil esmakordselt mänginud Peterburi meister Viktor Dudkovski ja korra juuniorieas 15 aastat tagasi osalenud Läti meister Edijs Novickis.

Pühapäeval olid võidud liidergruppi kuuluvatele kabetajatele visad lisanduma. Nelja viigi kõrvale teenis ainsa võidu Raivo Rist; kolme viigi kõrvale sai kaaluka võidu Rumbenieks samuti juht­gruppi kuulunud Novickise üle. Siiski oli viimane pühapäeval kõige edukam, sest võitis koguni kolm partiid.

Kokkuvõttes jäid esikolmikus ilusad poolepunktised vahed: 1. Rumbenieks 11,5; R. Rist 11; Novickis 10,5 punkti 16-st. Võrdselt 10 punktiga jäid 4.–6. kohta jagama Dudkovski, Arvo Rist ja Janis Farnests. Rumbenieks on Saaremaa Kapa “superveteran” 23 osalemiskorraga. Seekordne esikoht oli talle arvult kolmas, eelmised pärinevad 2001. ja 2003. aastast.

Esikohtade arvult (11) juhib Saaremaa Kapa pingerida riialanna Regina Pironen ja paistis, et pärast võitu Marika Azojani üle kohe esimeses voorus saab neid turniiri lõpuks täpselt tosin. Laupäeva õhtuks oli Pironenil veel pool punkti Azojanist rohkem, kuid pühapäeval tegi Pironen tema kohta ebatavalise seeria – neli järjestikust kaotust! Azojan läks mööda ja oli 7 punktiga naistest parim, edestades konkurenti poolteise punktiga. Marika Azojan, tookordse perekonnanimega Tunis, on Saaremaa Kapal varem mänginud kolm korda, aga üle 40 aasta tagasi!

Rumbenieks, Novickis, Farnest ja Pironen tõid Bauskale suhteliselt kindla võistkondliku esikoha 37 punktiga 52 võimalikust. Järgnesid Hiiumaa 33,5 ja naisvõistlejata Peterburi Tehnoloogiaülikool 26,5 punktiga.

Kuna Saaremaal on tugevaid tegevkabetajaid väga väheks jäänud, otsustati Saaremaa Kapa tulemuste põhjal välja jagada ka koduste meistrivõistluste medalid. Need pärisid Rein Kirst 7, Ivar Truu 5,5 ja Jaan Truu 5 punktiga.

Täname võistlusele kaasaaitamise eest Eesti Kultuurkapitali, Saaremaa Piimatööstust, Saaremaa ühisgümnaasiumi ja selle hosteli personali.

Jaan Truu

Print Friendly, PDF & Email