HOIATUS: Saaremaa läänerannikule on jõudmas sinivetikad!

Saaremaa läänerannikule on jõudmas suure sinivetikate kontsentratsiooniga vesi, mistõttu ei tasuks koduloomi ja lapsi vette lubada, hoiatab Tartu Ülikooli Eesti Mereinstituudi teadlane Jonne Kotta.

“Saarema läänerannikule on jõudmas ja osaliselt juba jõudnud väga suur kogus sinivetikat. See oht on eriti akuutne Sõrve poolsaare ja Vilsandi vahelisel alal,” ütles mereinstituudi teadusdirektor Jonne Kotta teisipäeval BNS-ile. “Võrreldes paarinädala taguse sinivetikate massvohamisega on hetkel tegemist oluliselt intensiivsema õitsenguga,” lisas ta.

“Paluksin inimestel olla tavalisest tähelepanelikum. Sellistes randades, kus vesi on ikka veesambas hõljuvatest niitidest paks, ei peaks ujuma minema. Eriti tähelepanelik peaks olema laste ja koduloomade puhul, kuna nende puhul on suurem risk, et nad sellist vett joovad,” hoiatas Kotta.

Tema sõnul on sinivetikaoht hetkel suur just Saaremaa rannikumeres, kuna siin on pikemalt valitsenud tuulevaiksed ilmad ning vesi on ebaharilikult soe, küündides kohati 30 kraadini. Soome lahes, kus süvaveekerke tulemusel on randa kandunud külm vesi, sinivetikate massvohamisi ei esine.

“On väga tõenäoline, et mõne päeva jooksul kanduvad sinivetikad nõrga tuulega ka Väinamere ja Liivi lahe akvatooriumisse. Kuna lähipäevil suuri torme, mis sinivetikate massvohamistele lõpu teeks, oodata ei ole, siis praeguste ebaharilike ilmastikutingimuste taustal on ka väga raske anda mingit ennustust, millal sinivetikaoht saarte randadest kaob,” märkis mereinstituudi teadusdirektor.

Print Friendly, PDF & Email