Kiirabi on saanud üheksa kuumakahjustuse väljakutset (1)

Ilmateenistuse hoiatuse kohaselt kerkib õhutemperatuuri maksimum nädalalõpul suures osas Eestist 30…34 soojakraadini. Taolist äärmuslikku kuuma on oodata ka Saaremaal. Eile tund pärast keskpäeva oli riigi ilmateenistuse andmeil kõige soojem just Kuressaares, kus õhutemperatuuriks mõõdeti 28,7 kraadi.

Kuressaare haigla erakorralise meditsiini ja kiirabi osakonna juhataja dr Mihkel Laidna sõnul pole kuumast ilmast tingitud haigestumiste tõttu EMO-sse pöördumiste kasvu seni veel selgelt näha. Võrreldes mullusega on juulis pöördujate arv umbes sama.

Kiirabikutsetest on sel kuul olnud häirekeskuselt tüüpjuhtumiga “kuumakahjustus” kutseid kokku üheksa. “Patsientidest hospitaliseeriti üks, politseile anti üle üks, kohale jäi seitse,” kõneles Laidna. “Retrospektiivselt võib seostada liigkõrget välistemperatuuri neist neljaga.”

Viimase kümne päeva jooksul ise EMO-sse pöördunutest on vaid üksikud kaevanud ülekuumenemist. Valitseva kuumaga võib veel lisaks kaudselt seostada viie ajuvereringehäirega patsiendi haigestumist.

Terviseameti kommunikatsiooninõuniku Simmo Saare sõnul peaksid taoliste ilmadega kuumarabanduse osas eriliselt ettevaatlikud olema väikelapsed, üle 65-aastased inimesed ning need, kel on probleeme ülekaaluga või kes põevad kroonilisi südamehaigusi ja kõrgvererõhutõbe.

Print Friendly, PDF & Email