LUGEJA KÜSIB: Olen puhkusel, kuid jäin haigeks… (7)

Olen puhkusel, kuid jäin haigeks ning arst andis haiguslehe. Kas pean tööandjaga kohe puhkuse ajal ühendust võtma või võin peale puhkust öelda, et olin haiguslehel?

Vastab Kaire Saarep, tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja:

Töölepingu seaduse (TLS) kohaselt on töötajal õigus puhkus katkestada haiguslehele jäämise tõttu. Kuna puhkuse katkestamine ei toimu n-ö automaatselt ning tööandja töötaja haiguslehe avamist ei näe (ta näeb haiguslehte selle lõppemisel), siis TLSi kohaselt peab töötaja tööandjale esimesel võimalusel teada andma haiguslehele jäämisest ja selle eelduslikust kestusest.

Kui töötaja puhkuse ajal haiguslehele jäämisest teada ei anna, siis võib tekkida olukord, kus töötaja on samaaegselt nii puhkusel kui haiguslehel, mis ei ole lubatud. Sellisel juhul võib tööandja haiguslehele märkida, et töötaja kasutas puhkust ning töötaja võib haigushüvitisest ilma jääda. Lisaks tuleb tööandjaga läbi rääkida, millal haiguslehe tõttu kasutamata puhkuse­osa ära kasutatakse.

Print Friendly, PDF & Email