JUHTKIRI: Külakosti Hiinast ja Ungarist, Tartust rääkimata… (2)

Üks selle suve tippsündmusi – Saaremaa ooperipäevad – sai eile avalöögi. Suurem ja uhkem kui senised, eksootilisem samuti – tõi ju festival pisikesele Saaremaale suure Hiina riigi suurimas linnas, rohkem kui 24 miljoni elanikuga Shanghais tegutseva ooperiteatri trupi.

Kuidas kõlab Bizet’ kuulus “Carmen” hiinlaste esituses? Kuidas meie oma, Saaremaa lastekoori lauljad etendusse sulanduvad? Milliseid tantse näeb galal “Mere unelm”? Mida kujutab endast Wen Deqingi moodne ooper “Riskantne mäng”? Hiinlaste pakutav külakost tõotab siinsele ooperipublikule põnevaid elamusi.

Hõimuvelled madjarite maalt Ungarist toovad Kuressaarde aga klassika: Mozarti “Figaro pulma”, Verdi “La Traviata” ning Johann Straussi “Mustlasparuni”.

Ei saa me selgi aastal läbi kodumaal sündinud loominguta. Mis peitub Tauno Aintsi lasteooperi põneva pealkirja “Guugelmuugelpunktkomm” taga? Kes Vanemuise etendust kuulama-vaatama tuleb, saab teada.

Print Friendly, PDF & Email