Saartel avab nädalalõpuks oma väravad 22 talu

Kui mujal saadakse ühe päevaga hakkama, siis siinmail on avatud talude päev kahepäevane.

Saare maakonnas osaleb ettevõtmises kokku 22 talu ja põllumajandusettevõtet, kes ootavad külalisi eeloleval laupäeval ja pühapäeval.

Sulvi Munk Saarte koostöökogust tõi välja, et avatud talu tunneb ära punase avatud talude päeva sildi järgi ning paljud talud sätivad oma sildi selleks päevaks uhkele piimapukile.

Saaremaal on tema sõnul eriti suur osakaal toiduaineid tootvatel väiketööstustel. Tutvuda saab käsitöömaiuseid valmistava Maru Foodiga ning Ideafarmiga, kus purki ja pudelisse rändavad siirupid ja äädikad.

Pahapilli külas toimetab Saksamaalt saarde kodu rajanud pere, kes on talu õuele ehitanud Mustjala Mustardi sinepiköögi. Leedri külas keedavad Orbu kadakakoja siirupiemandad kadakast ja suhkrust hõrgutist.

“Saksa talupoes saavad külalised aga teada, kuidas kohalikust piimast, õnnelike kanade munadest, kiviveskil jahvatatud jahust ja kohalikest marjadest valmib värske käsitööjäätis ning krõbe rukki- ja tatravahvel,” märkis Munk. Samuti ootab kõiki külla ravimtaimi kasvatav Popi talu Iidel. Pihtla õllekojas saab aimu sajanditetagusest taluõlle traditsioonist. Pihtla pruulikojas toimub Saaremaa koduõlle tegemise tutvustamine Trei perekonna traditsioonide järgi ning maitsta antakse ka ölutit.

Kel huvi loomi uudistada, tuleb sammud seada Tihuse turismitallu Muhumaal. Loomasõpru ootab ka Andruse mahe- ja turismitalu. Seal tegeletakse lambakasvatusega ning kasvatatakse maasikaid, kurke ja viinamarju. Avatud on väike talupood ja puhvet. Nõelravinõelu paneb ja autogramme jagab aga pere vanaisa Heino Tiik. Samuti saab hobuseid näha Heidi Hanso Pajuvärava talus Sundimetsa külas. Maaturismi teenuseid pakub lisaks Saare Safari Ürtsimäel.

Riido ökotalu Vaivere külas on tegutsenud juba 27 aastat. Kipi külas asub aga Saare Ubin, väike mahetalu, kus põhisuunaks õunakasvatus.

Külaliste ootel on ka Koplimäe mahetalu, mis on väike isemajandav pereettevõte. Kuressaare rannaniidul tutvustab oma lihaveiseid Sandla karjamõis ning Meedla külas asub Uustla ökotalu. Kohapeal näeb nudipäiseid väikseid piimaveiseid.

Oma uksed avab ka Saaremaa suurim põllumajandusettevõte Kõljala põllumajandusühistu. Käsitööhuvilistel tasub läbi astuda aga Laugu klaasikojast ja Goodkaarma seebikojast.

Avatud taludesse on võimalik sõita pühapäeval kolme tasuta bussituuriga. Kuressaare noortekeskuse (bussijaama) eest stardivad bussid Mustjala, Muhu ja Lümanda suunas. Bussituurile saab registreeruda www.avatudtalud.ee.

Print Friendly, PDF & Email