TOIT: 2 kena kisselli tšillist ja liköörist

LAPSEPÕLVE­LEMMIK: Lija Kleini lapsi – mis siis, et täiskasvanuid – ootas sel õhtul kodus üllatus: nende lemmikmagustoit.
EGON LIGI

Et suvisele söömaajale vunki juurde anda, võiks proovida paljude lapsepõlvelemmikut, kisselli harjumuspärasest särtsakamates variatsioonides. Sest ega kissell pea igav olema.

Kuressaarest vähem kui veerand tunni kaugusel Paeveres, Paadla mõisa taga elav Lija Klein tunnistab, et tema laste jaoks oli kissell lemmikmagustoit. On senini. Serveeriti seda siis kodus, kohvikus või lasteaias, kuid menüüs ta oli!

Ometi ei ole Lija kisselli teinud pikka aega. Ütleb, et üks aasta hakkas tegema, kuid avastas siis, et kisselliteoks tarvilik kartulitärklis on kodustes varudes otsas. Nõnda lõi ta tookord käega. “Sellel aastal ma siis kisselli ei teinudki,” itsitab ta. Ja tänavugi pole ta kissellitegu seni käsile võtnud. Kuid nüüd – teeme ära.

Ja mitte ainult kisselli. Et Lijal on plaan pakkuda korralikku magustoitu, kavatseb ta kokku keerata ka rohelise kohupiima. Oot-oot… rohelise? Nii jah. Rohelise kohupiimakreemi ja vürtsika tšillikisselli sinna otsa. Korralik “kompott”. Või siis peaaegu klassika, ainult pire teistmoodi kui üks klassika kõlab.

Etteruttavalt olgu öeldud – rohelise tooni annab kreemile püreestatud spinat. Lisamaitsega ta magusrooga omalt poolt ei õnnista, kuid maheda helerohelise ilme annab talle küll.

Kui kisselliteoks läheb, tunnistab Lija Klein, et tal käib kõik maitse järgi. Seega ei oska ta täpsemalt öelda koguseid, mis ette nähtud, sest ainus retsept, kus tal kõik paika timmitud, on kodusel letšol.

“Seal kaalun kõike. Kuigi eks sealgi on nüansid, vahel on tomat magusam või paprika. Või siis poeküüslauk – see on nii lahja, et vahel jäägi lõikama!” ühmab ta. Kuid letšot me ei tee…

Mis puutub tšillikisselli, siis Lija sõnul on kakao-tšillisegu poest leidmisega igavene tegu. Seega, kui juhtub, et poest ei saa, võta tšilli, kuivata ära ja tükelda imepisikeseks, rösti ports kakaoube, jahvata kõik peeneks ja ongi segu valmis.

Aga “me ei tulnud siia rääkima täna”, nagu ütleb parasjagu popp laulurida. Seega mis muud kui kokkama!


RETSEPTID

KAKAO-TŠILLIKISSELL SPINATIKREEMIGA

• 2,5 l vett
• 3 sl kartulitärklist
• Jõhvikaid
• Suhkrut tunde järgi
• Kakao-tšillisegu
• 4 pakki kohupiima
• 300 ml rõõska koort
• Spinatit

Pane jõhvikad veega keema ning asu valmistama kohupiimakreemi. Kohupiim pane blenderisse, lisa veidi suhkrut, rõõsk koor ja eelnevalt püreestatud spinat. Vurista kõik kokku ja valmis. Kui kisub läilaks ja käepärast on sidrun, siis pigista sorts sidrunimahla sekka.

  

Keema tõusnud jõhvikatele sega sisse maitse järgi suhkrut ja kaks suuremat lusikatäit kakao-tšillisegu. Seda nii palju, et tšilli mekki oleks tunda. Lahusta tärklis klaasitäies külmas vees, kalla see kissellisegusse ja lase veidi pakseneda. Las kogu kupatus jahtub. Serveeri koos kohupiimakreemiga.

  


MANDLIKISSELL LIKÖÖRIGA

• 3 dl 35% rõõska koort
• 3 dl piima
• 50 g jahvatatud mandleid
• 1 vanillikaun
• 5 munakollast
• 3 sl suhkrut
• 1 sl Amaretto mandlilikööri

Kuumuta rõõsk koor, piim, mandlid, vanillikaun keemiseni. Vahetult enne keemahakkamist tõsta pott tulelt ja lase 15 min maitsestuda. Kurna segu kannu. Klopi munakollased suhkruga vahuks, lisa maitsestatud koore-piimasegu. Vala segu puhtasse potti ja keeda madalal kuumusel pidevalt segades umbes 10 min, kuni kaste pakseneb. Eemalda pott tulelt ja sega juurde Amaretto liköör.

Print Friendly, PDF & Email