MM-i võitja on Venemaa moslemist autokraat

NAGU VANAD SEMUD: Egiptuse vutimeeskonna esimängijale Mohamed Salahile (vasakul) heidetakse ette liigset flirtimist Tšetšeenia diktaatori Ramzan Kadõroviga.
Foto: Telegraph.co.uk

Teleuudistes on näidatud, kuidas Venemaa president Vladimir Putin tervitab lahkelt jalgpalli MM-ile saabunud mängijaid ja fänne. Selge on, et Moskva püüab kõike seda diplomaatilistel eesmärkidel ära kasutada. Veel enam soovib käimasolevat vutipidu oma huvides aga ära kasutada Kremlile ülimalt kuulekas Tšetšeenia valitseja Ramzan Kadõrov, kirjutab ajakirjanik Karim Zidan Ameerika autoriteetses nädalakirjas Foreign Policy (FP).

Jalka MM-i ajal võõrustab Egiptuse koondist just Tšetšeenia. FP-s ilmunud loo autori arvates näitab see fakt selgelt Kadõrovi üha enam kasvavaid võimuambitsioone nii Põhja-Kaukaasia regioonis kui ka islamimaailmas tervikuna.

Zidan kirjutab, et kohe pärast seda, kui Egiptuse meeskond oli Venemaale saabunud, pöörasid Tšetšeenia ametnikud peatähelepanu Egiptuse vutimeeskonna tähtsaimale mängijale Mohamed Salahile, keda viivitamatult teavitati Kadõrovi soovist temaga kohtuda. Salah ei suutnud kiusatusele vastu panna ja nii need kaks meest kokku saidki. Juubeldavate vutifännide ees tehti isegi mitu ühisfotot.

“See fotosessioon on vaid üks episood Kadõrovi suurejoonelisest kampaaniast, et  näidata end kui heatahtlikku liidrit ja lükata ümber maailmas levivad jutud tema vägivaldsusest, mis tekkisid pärast seda, kui Tšetšeenias hakati vahendeid valimata jahti pidama homoseksuaalidele.

Lisaks on Kadõrovi eesmärk tugevdada oma võimu tšetšeenide üle ja tekitada endale mõjuvõimsa valitseja imago, kellel on tutvusi maailma kuulsuste seas. Antud juhul sõbrunes ta islamimaailma vaat et kõige populaarsema sportlasega,” jätkab Karim Zidan.

Varem on Tšetšeeniat külastanud mitmed kuulsused. Nende hulgas filmitähed Jean-Claude Van Damme ja Steven Seagal ning kikkpoksi tšempion Badr Hari, sportliku vabavõitluse maailmamainega tegijad Fabricio Werdum ja Frankie Edgar. Kõik nad võtsid suure tänulikkusega vastu neile osutatud tähelepanu ja neile antud kingitused. Samas ei poetanud nad sõnagi nende inimeste toetuseks, keda Tšetšeenia autokraat on represseerinud.

Võimuloleku aja jooksul on Kadõrovist saanud Venemaal elava 20 miljoni moslemi vaieldamatu liider, jätkab Zidan. Seepärast on tal Venemaa poliitikas märkimisväärne mõjujõud, sest paljuski sõltuvad just temast Moskva suhted Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika riikidega, kus valdavalt elavad sunni moslemid.

“Jalgpalli MM on aga Kadõrovile tõeline PR-võit,” kirjutab Karim Zidan. “Lääneriikide ajakirjandus on Mohamed Salahi teravalt kritiseerinud, kriitika alla on sattunud ka Egiptuse jalgpalliassotsiatsioon ja FIFA selle eest, et need organisatsioonid on lubanud end propagandistlikel eesmärkidel ära kasutada. See kriitika pole aga tulemusi andnud. Egiptuse valitsus oli pidevalt selle poolt, et nende vutimeeskonna treeningbaas asuks Tšetšeenias. Inimõiguste kaitsmisega tegelevad organisatsioonid on löönud häirekella, et FIFA andis loa rajada üks treeningbaas Tšetšeeniasse. Sellest hoolimata lubab aga maailma suurim spordiorganisatsioon diktaatoril kasutada jalgpalli MM-i kui platvormi poliitilise propaganda tegemiseks.”

Isegi Egiptuse vutimeeskonna nigel esinemine MM-il andis Kadõrovile hea võimaluse demonstreerida oma ustavust Kremlile, lisab autor lõpetuseks. “Tšetšeenid toetasid eelkõige Venemaa meeskonda!” kirjutas Kadõrov sotsiaalmeedias pärast Venemaa ja Egiptuse kohtumist, mis, nagu teada, lõppes üllatuslikult Venemaa võiduga.

 

Print Friendly, PDF & Email