Kuidas ära tunda nartsissisti? (4)

KAS TÕESTI? Paljudele tundus, et ühe pressikonverentsi ajal hakkas Kanada peaministri vasak kulm justkui allapoole vajuma. See tekitas sotsiaalmeedias kuulduse, et poliitik kannab edevusest võltskulme.
Businessinsider.com

Teadlased tegid kindlaks, et nende inimeste välimus, kes kannatavad nartsissismi all, omab ühte ühist tunnusjoont – paksud ja tihedad kulmud. Ülevaate äsja lõppenud uurimistööst avaldas psühholoogiaajakiri Journal of personality.

Selgus, et väga tihedad ja hoolitsetud kulmud on läbi ajaloo olnud nn fanaatiliste nartsissistide iseloomulik tunnus. Fanaatiline nartsissism (ingl k fanatic narcissism) on kõnealuse isikuhäire äärmuslik vorm, mida iseloomustab äärmiselt põlglik suhtumine teistesse inimestesse ja suur soov iga hinna eest kõikjal oma üleolekut näidata, millega kaasneb täielik empaatia puudumine.

Uurimistöö käigus viisid Toronto ülikooli teadlased Miranda Giacomin ja Nicholas Rule läbi eksperimendi: nad kogusid fotod inimestest, kes hiljem läbisid psühholoogilise testi nartsissismi ilmingute kohta. Seejärel lõikasid teadlased kulmud fotodelt välja ja palusid sõltumatutel ekspertidel hinnata nende hooldatust, väljendusrikkust, naiselikkust ja omapära.

Psühholoogilise testi tulemused seoti kulme hinnanud spetsialistide arvamusega. Selgus, et mida tugevamini tulevad kulmud näos esile, seda enam on isikus võimendunud eneseimetlus ehk nartsissism. Giacomin ja Rule oletavad, et end väga imetlevad inimesed püüavad miskipärast eelkõige kulmude abil oma individuaalsust ja isikupära maailmale rõhutada.

Tänavu aprillis tõid tihedad ja paksud kulmud palju tuntust Küproselt pärit 21-aastasele tudengineiule Sophia Hadjipantelile. Nimelt hakkas sotsiaalvõrgustikes suisa kulutulena levima tema foto. Oli neid, kellele noore naise näoilme meeldis, kuid leidus ka neid, kes suhtusid temasse ilmselge põlgusega. Hadjipanteli ütles, et paljud sõimasid teda ja ta sai isegi tapmisähvardusi.

Umbes nädal tagasi tekitas sotsiaalvõrgustikes laialdast vastukaja Kanada peaministri Justin Trudeau pressikonverents, mille ta andis pärast G7 tippkohtumist. Paljudele pressikonverentsi jälginud inimestele tundus, et poliitiku vasakpoolne kulm hakkaks just nagu allapoole vajuma. Sellega seoses on tekkinud kahtlus, et Trudeau kannab võltskulme.

Kui see vastab tõele ja kui uskuda Kanada teadlaste uurimistööd, siis peaks ka 46-aastane Trudeau teatud määral nartsissismi all kannatama.

Säärane kahtlus pani irvhambad sotsiaalvõrgustikes nalja viskama. Näiteks kirjutas keegi Ross McCulloc: “Justin Trudeau on närvis, kuna sai äsja teada, et Donald Trump kavatseb võltskulmudele ülisuure tollimaksu kehtestada.”

Print Friendly, PDF & Email