Meeste laulupäev toob meelde esimese laulupeo (2)

AEGADE SIDE: Rasmus Puur näeb juubelilaulupäevas vahetut sidet Eesti esimese laulupeoga.
ERAKOGU

Eesti meestelaulu seltsi (EMLS) 30. aastapäeva juubelilaulupäev “Laulis isa, laulis poega” Kuressaare lossihoovis sarnaneb esimese laulupeoga, kus laulsid ainult mehed ja tegid seda instrumentaalsaateta.

“Esimesel laulupeol olid ju ainult meeskoorid. Terve peo vältel kõlas ürgne, puhas meeste laul. Ja nüüd, Eesti Vabariigi juubeliaastal, tulevad taas kõik suuremad ja väiksemad meeshääled üle Eesti kokku ja laulavad pea kogu peo vältel a cappella. See on vahest kõige vahetum kontakt esimese laulupeoga, mida tänapäeval kogeda saaks,” rääkis laulupäeva kunstiline juht, tunnustatud dirigent Rasmus Puur.

Eesti meestelaulu seltsi juhatuse esimees ja dirigent Hirvo Surva näeb laulupäeval eesti kultuuri kandvat rolli. “Kui me ei hoia oma kultuuri, siis võib see teiste Euroopa riikide ja rahvaste hulgas vesivärvina ära lahtuda,” sõnas ta.

Juubelilaulupäeval osaleb 51 poistekoori kokku 1400 lauljaga ning 30 noormeeste ja meeskoori kokku 680 lauljaga. Laulupäeval, 16. juunil kõlab 22 eripalgelist muusikateost läbi aegade, millega jutustatakse kuulajale 100-aastase mehe elu ja lugu. Vanema põlvkonna heliloojate kõrval on kuulda ka uue põlvkonna heliloomingut ning kogemustega kolleegide kõrval astuvad dirigendipulti ka noored.

Esimesel meeskooride laulupäeval Leisi vabaõhulaval 30 aastat tagasi lehvis esmakordselt Nõukogude Liidus niivõrd mastaapsel rahvakogunemisel sinimustvalge lipp. Samal peol lauldi meeste tungival soovil kava väliselt ka “Eesti lippu” ja Eesti hümni.

Rongkäik algab kell 16.15.

Print Friendly, PDF & Email